Prima pagină » Coronavirus » Confirmare de infectare cu noul coronavirus la DSVSA București. Este vorba despre „o doamnă doctor”. Numărul contacților poate creștere exponențial (EXCLUSIV)

Confirmare de infectare cu noul coronavirus la DSVSA București. Este vorba despre „o doamnă doctor”. Numărul contacților poate creștere exponențial (EXCLUSIV)

Confirmare de infectare cu noul coronavirus la DSVSA București. Este vorba despre „o doamnă doctor”. Numărul contacților poate creștere exponențial (EXCLUSIV)

Potrivit unei avertizări de interes public (facsimil) diseminată de dr. Ovidiu Valentin Zvorișteanu, fostul director executiv al DSVSA București, actualmente detașat la DSVSA Giurgiu, document a cărei autenticitate a fost confirmată telefonic pentru GÂNDUL.RO de însăși sursa amintită mai sus, un medic veterinar al DSVSA București a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus, miercuri, 15 iulie 2020.

Contactat telefonic, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a confirmat la rândul său pentru GÂNDUL.RO că informația se confirmă, potrivit precizărilor sale fiind vorba de „o doamnă doctor de la DSVSA București” care este infectată cu SARS-CoV-2 și care ar fi participat la o petrecere dată chiar de către dr. Ovidiu Zvorișteanu.

Prin intermediul scrisorii sale, fostul șef al DSVSA București, în calitatea sa de avertizor public în acest caz, trage un semnal de alarmă și informează publicul de pericolul la care angajații instituției citate ar fi supuși, în condițiile în care primii din listă ar fi fost anunțați să se prezinte la birou „la orele 08:30” de către însăși actuala conducere a direcției bucureștene, fără să fie respectată, susține avertizorul, „măsura de a programului de serviciu la ore diferite”.

În plus, Zvorișteanu mărturisește în scris că, cităm: „Din păcate, astăzi 15 iulie 2020, a fost confirmat pozitiv la COVID-19 un funcționar public, medic veterinar, angajat la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a Muncipiului București.

Funcționarul în cauză lucrează într-unul dintre serviciile DSVSA București, unde prin natura obligațiilor de serviciu (fișa postului) intră în contact atât cu operatorii economici, cu colegii din cadrul serviciului (șase-șapte persoane), cât și cu colegii din celelalte structuri ale instituției”.

Un veterinar acuză

Sursă foto: Dr. Ovidiu Zvorișteanu

Potrivit documentului citate (în facsimil), funcționarul infectat, alături de alți cinci funcționari ai aceleiași instituții, nu ar fi fost instruiți la DSVSA București „referitor la obligațiile ce trebuie respectate și măsurile care trebuie luate conform Planurilor de măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de SARS-CoV-2”.

„Acest eveniment nefericit a fost posibil din cauză că (…) nu au fost respectate Planurile de măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de SARS-CoV-2, respectiv: purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică și evitarea aglomerării personalului angajat în instituție.

Nu au fost respectate măsurile de începere a programului de serviciu la ore diferite (…)”, se mai precizează în documentul transmis la redacție.

Coronavirus a fost și la Ministerul Agriculturii

Marți, 2 iunie 2020, un angajat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) își informa superiorii că era diagnosticat pozitiv pentru COVID-19.

Aceștia au anunțat imediat autoritățile sanitare și au demarat acțiunea de dezinfecție a instituției.

„În data de 2 iunie 2020, un angajat MADR a informat, conform prevederilor legale, că a fost diagnosticat pozitiv pentru COVID-19 și se află sub supraveghere medicală.

Am anunțat Direcția de Sănătate Publică, au fost stabiliți contacții care sunt izolați la domiciliu, s-a efectuat o dezinfecție generală a sediului MADR, pentru a preveni apariția altor cazuri”, menționa ministrul de resort, Adrian Oros, două zile mai târziu.

Ca atare, a adăugat acesta, regulile privind diminuarea extinderii pandemiei de coronavirus s-au întărit.

„S-au întărit regulile privind diminuarea extinderii pandemiei, reguli pe care le-am instituit încă de la începutul crizei, prin diverse ordine legate de munca la domiciliu, program de muncă diferențiat, reguli de acces pentru persoanele care intră în minister.

Speranța noastră este ca să rămânem la un caz și totul să se încheie în mod fericit”, a mai spus Adrian Oros.

34.226 de cazuri de COVID-19, confirmate pe teritoriul României

Până miercuri, 15 iulie 2020, pe teritoriul României au fost confirmate 34.226 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.155 au fost externate, dintre care 22.049 de pacienți vindecați și 2.106 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Până astăzi, 1.952 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Citește și