Consilierul științific al Guvernului francez: Apariția noilor tulpini SARS-CoV-2 echivalează cu o nouă pandemie
Consilierul științific principal al Guvernului francez, Jean-François Delfraissy, a atras ateția că apariția noilor tulpini ale SARS-CoV-2 în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia echivalează cu debutul unei noi pandemii.
Totodată, acesta susține că acest „virus diabolic” reușește să găseasă soluții de a ocoli noile metode de tratament, informează Digi24.
Specialistul susține că, potrivit evaluării sale, deși în prezent cazurile confirmate cu aceste mutații în Franța reprezintă doar 1,4-1,5%, este posibil ca acest procentaj să crească, în special în cazul mutației identificate în Marea Britanie.
Delfraissy: Este nevoie de noi măsuri antiepidemice
Delfraissy mai spune că, în acest condiții, este nevoie de noi măsuri pentru controlarea pandemiei, deoarece apariția acestor noi tulpini a schimbat situația sanitară.
El a dat exemplul oraşului brazilian Manaus şi al celui sud-african Cape Town, a căror populaţie ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au relansat contagierea.
„Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown. Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a spus specialistul.
Boris Johnson: Noua tulpină ar putea fi mai contagioasă, dar și mai letală
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat vineri că studiile realizate până în prezent dau de înțeles că noua tulpină a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în Regat, „ar putea fi mai letală”.
eful Guvernului britanic se bazează pe informațiile primite de la grupul de oameni de știință care consiliază Executivul în legătură cu pandemia de COVID-19, după cum informează BBC.
Astfel, potrivit primelor informații, noua tulpină ar fi cu 30% mai letală.
Cu toate acestea, datele referitoare la rata mai mare a mortalității în cazul acestei noi tulpini sunt în acest moment doar date preliminare.
Până în prezent, studiile au demonstrat că noua tulpină a SARS-CoV-2 se răspândește mai rapid decât varianta inițială a virusului.
Guvernul Marii Britanii ia în considerarea posibilitatea de a închide frontierele țării, ca urmare a apariției diverselor mutații ale SARS-CoV-2.