Prima pagină » Coronavirus » CONTROVERSĂ. Este sau nu legal să-ți măsoare temperatura un paznic? Ce spun avocații! „Nu-ți cere CNP-ul” / „Este un abuz”

CONTROVERSĂ. Este sau nu legal să-ți măsoare temperatura un paznic? Ce spun avocații! „Nu-ți cere CNP-ul” / „Este un abuz”

CONTROVERSĂ. Este sau nu legal să-ți măsoare temperatura un paznic? Ce spun avocații! „Nu-ți cere CNP-ul” / „Este un abuz”

Una dintre cele mai controversate situații din aceste zile este măsurarea temperaturii la intrarea în magazine de către paznici.Justificat, sau nu, foarte mulți români s-au arătat deranjați de acestă procedură simplă, prin care angajatul magazinului duce la fruntea clientului un termomentru pentru 2-3 secunde. E bine, ce spun avocații despre această practică.

„Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”, este de părere avocatul Cristian Ene.

CONTROVERSĂ: Poate fi un abuz sau chiar infracțiune

Pe de altă parte, Cosmina Cerva a declarat pentru Mediafax că acestă procedură de măsurare a temperaturii de către un angajat fără specializare poate fi un abuz sau chiar infracțiune.

„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru Mediafax.

Măsurare cu surprize

O măsură de prevenție luată de autoritățile române în contextul pandemiei de coronavirus este măsurarea temperaturii tururor persoanelor care intră în anumite spații publice. Însă un bărbat a avut o surpriză de zile mari când valoarea indicată de termometru arăta că ar fi în șoc hipotermic sau chiar decedat. Acesta a avut o reacție pe măsură: „Înseamnă că sunt mort”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni seara, că este normal să le fie luată temperatura românilor la intrarea în magazin, pentru că, dacă au febră, riscă să îmbolnăvească și alți oameni. Arafat a spus că și lui i se ia temperatura zilnic la MAI.

Raed Arafat a povestit, luni seara, la Digi 24, că cineva l-a sunat pentru a-l convinge că nu este corect ca unei persoane să i se ia temperatura la intrarea în magazin.

„Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut și nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță. Nu te atinge, nu îți face nimic, doar îți ia temperatura. Dacă afișează o temperatură peste 37,3 nu ți se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal”, a spus Arafat.

 

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele