Xuhua Xia, profesor de biologie la Universitatea din Ottawa, a lansat o teorie potrivit căreia coronavirusul ar fi fost transmis de un câine care ar fi mâncat un liliac. Profesorul își argumentează teoria prin faptul că nivelurile de CpG (o parte din genomul coronavirusului) din tractul digestiv al câinilor sănătoşi ar fi un loc de replicare mai favorabil decât plămânii. Studiul profesorului a fost unul extrem de criticat de către specialiștii în medicină veterinară care spun: „Nu credeți așa ceva. Este o simplă ipoteză. Nimic dovedit”.
Deja au apărut controverse în rândul cercetătorilor din întraga lume, în ceea ce privește sursa noului tip de coronavirus.
Majoritatea specialiștilor au fost de acord că sursa originală a noului tip de coronavirus este liliacul, acesta fiind responsabil de transmiterea mai multor virusuri mortale la om, de-a lungul timpului.
Mulți cercetători au susținut că liliacul nu a transmis direct virusul, ci prin intermediul altui animal. Una dintre teoriile acceptate de mai mulți cercetători este că liliacul a transmis virusul unui șarpe vândut în piața din Wuhan unui chinez care l-a consumat. Apoi au existat și alte teorii referitoare la animalul care a transmis coronavirusul de la liliac, niciuna fiind dovedită științific. Pe lista potenţialilor suspecţi s-au adăugat pisicile civet, pisicile domestice, dihorii şi pangolinii. Una dintre cele mai controversate teorii îi aparține profesorului Xuhua Xia care spune că noul coronavirus a fost transmis de un câine vagabond care a mâncat un liliac. Studiul a explorat ideea că SARS-CoV-2 a evoluat pentru a se sustrage proteinei Zap protectoare, prin reducerea nivelului de CpG, reducere care ar încuraja virusul să se reproducă.
Această teorie a fost extrem de criticată: „Este o teorie, o ipoteză, bazată pe o analiză computerizată a genomului diferitelor tipuri de coronavirusuri – o teorie care încă nu a fost dovedită. Unii se îngrijorează că, pe baza acestei teorii, oamenii ar putea să se teamă de câinii lor de companie. Nu cred că proprietarii de câini ar trebui să fie preocupați ca urmare a acestei lucrări”, a spus profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie. „Mă îngrijorează faptul că această lucrare lipsită de fundamente științifice a fost publicată”, a concluzionat James Wood, potrivit CNN.