Coronavirus la copii: Pot suferi chiar și opt luni! Constatările dintr-un nou studiu

Publicat: 16 03. 2021, 21:50
DOCUMENT. Părinții cu copii mici sunt curajați să se întoarcă la muncă. Ce stimulente vor primi de la Guvern Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Copiii pot suferi chiar și opt luni de simptome îndelungate ale COVID-19, potrivit unui nou studiu. Aproximativ 95% din cei chestionați au prezentat patru sau mai multe probleme de sănătate.

Dovezile sugerează că tinerii sunt mult mai puțin expuși riscului de a contracta COVID-19. Însă majoritatea dintre ei se vindecă complet și rapid dacă ajung să contracteze virusul.

La studiu au participat 510 persoane. Unul din zece părinți chestionați au răspuns că copiii lor au revenit la nivelul de activitate fizică pe care îl aveau înainte de a se îmbolnăvi. Mulți au raportat, de asemenea, o „prevalență semnificativă” a simptomelor neuropsihiatrice.

Copiii pot suferi chiar și opt luni din cauza simptomelor COVID-19

Oamenii de știință au avertizat că există limitări ale studiului. Grupurile de sprijin în ceea ce privește simptomele îndelungate ale COVID-19 susțin că studiul oferă o perspectivă asupra situației dificile cu care se confruntă mulți.

Doar 22 dintre copiii studiați au fost inițial spitalizați, dar durata medie a simptomelor a persistat în rândul grupului a fost de 8,2 luni. Copiii implicați au fost 56% de sex feminin și se crede că au fost infectați între ianuarie 2020 și ianuarie 2021, au spus cercetătorii.

Cele mai frecvente simptome pe care le-au raportat au fost oboseală și slăbiciune (87%), oboseală extremă (80%), dureri de cap (79%), dureri abdominale (76%) și dureri musculare și articulare (61%).

Cele mai des întâlnite simptome

De asemenea, peste jumătate dintre respondenții noului sondaj au avut erupții cutanate. Totodată, mai puțin de jumătate au avut periooade în care părea că s-au vindecat complet de boală, dar ulterior au apărut din nou simptomele specifice.

Peste un sfert din respondenți au avut simptome constante după infectare, au dezvăluit autorii studiului.

„Metodologia studiului înseamnă că este foarte dificil să se pună în valoare rezultatele. Doar aproximativ jumătate dintre copiii din studiu au fost confirmați cu SARS-CoV-2”, a declarat profesorul Russell Viner pentru metro.co.uk.

De asemenea, acesta a explicat faptul că autorii studiuliu sugerează și un factor important – părinții. Aceștia erau oricum mai îngrijorați în privința copiilor lor. Astfel, ar fi putut oferi informații părtinitoare.