Coronavirus: 27.000 de elevi infectați în ultima săptămână. Sorin Cîmpeanu: Următoarele două săptămâni vor fi grele pentru toată lumea
Aproximativ 27.000 de elevi s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultima săptămână, în contextul contagiozității ridicate a variantei Omicron, iar peste o sută de școli au trecut de luni în online ca urmare a numărului mare de cazuri.
În fața acestei situații, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la Digi24, că școlile vor rămâne deschise pentru moment, dar că sunt voci, inclusiv ale unor medici, care contestă actualul principiu după care unitățile de învățământ trec în online, și anume gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale.
Cîmpeanu spune că regula va fi, cel puțin momentan, păstrată și atrage atenția că, cel mai probabil, școlile din județul Cluj vor trece curând în online.
„Va trebui să înțelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul școlii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un județ va depăși 75 la sută (grad de ocupare în spitale) joi, următoarea săptămână va fi în online.
La Cluj, într-adevăr, avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, iar dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
El a arătat că Franţa de două săptămâni nu mai suspendă cursurile la confirmarea a trei cazuri într-o şcoală, ci elevii bolnavi sunt izolaţi.
„Aş vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitaţi-vă la state precum Franţa, care a funcţionat luni de zile cu regula la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezenţa fizică în acea clasă. De două săptămâni a renunţat la această regulă. E vorba de o ţară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franţa, dacă apar cinci, şase, şapte, opt, zece cazuri de copii infectaţi, acei copii infectaţi rămân izolaţi şi şcoala merge mai departe”, a mai declarat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu: Nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online
Ministrul a mai spus că unele persoane își doresc revenirea la regulile din primul semestru, cu toate că la acea vreme le-au criticat.
El a adăugat că autoritățile fac tot posibilul pentru a diminua riscul infectării elevilor și a cadrelor didactice, dar recunoaște că acest risc nu poate fi eliminat complet.
„Nu am susţinut niciodată trecerea tuturor şcolilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile primul semestru. În primul semestru tot aceiaşi critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcţionarea şcolii, spuneau că nu are nicio legătură rata de vaccinare a personalului din învăţământ cu funcţionarea şcolii. Acum înţeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID. E bine să îi lăsam pe cei în măsură să se pronunţe să o facă şi şcoala să meargă mai departe. Noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măşti, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diminuăm cât mai puţin acest risc, care nu va putea fi eliminat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Regula privind închiderea școlilor, criticată de specialiști
Medicul de Terapie Intensivă Radu Țincu susține că nu vede o legătură între rata de ocupare a paturilor COVID din spitale și închiderea școlilor și descrie această regulă ca fiind „un nonsens”.
„Un caz pozitiv într-o colectivitate școlară va transmite aproape la 70 – 80 la sută din clasa respectivă virusul SARS-CoV-2. Ce legătură au paturile de ATI cu deschiderea școlilor? Este unul dintre cele mai mari nonsensuri din politica sanitară cu privire la menținerea școlilor deschise. Nu există nicio corelație între numărul de paturi de ATI și numărul de infectări din școlile României”, spune Radu Țincu.