CORONAVIRUS. Ce efecte are stresul provocat de pandemie asupra sănătății noastre și ce putem face pentru a-l evita

CORONAVIRUS. Ce efecte are stresul provocat de pandemie asupra sănătății noastre și ce putem face pentru a-l evita
CORONAVIRUS. Ce efecte are stresul provocat de pandemie asupra sănătății noastre și ce putem face pentru a-l evita. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/05/2020, 13:29

Stresul constant indus de pandemia provocată de noul tip de coronavirus riscă să ne afecteze nu numai echilibrul emoțional și starea psihică, dar și întregul organism, avertizează specialiștii.

Medicul Cynthia Ackrill, de la Institutul American al Stresului, spune că organismul uman poate fi puternic afectat de expunerea continuă la stres, potrivit CNN.

„Trăim într-o mare de hormoni ai stresului în fiecare zi. Nu suntem construiți pentru o expunere constantă la aceștia”, spune Ackrill.

Nivelul cortizolului, spre exemplu, un hormon menit să ne permită funcționarea pe parcursul unei zile, este de obicei mai ridicat dimineața și scade pe parcursul zilei. Scopul hormonului este acela de a menține nivelul zahărului din sânge și să încetinească atunci când este nevoie sistemele care ne pot consuma prea multă energie.

Dar atunci când se petrece un eveniment stresant, nivelul de cortizol crește brusc și poate să rămână așa chiar și câteva ore. Dacă stresul este constant, nivelul nu va scădea, ceea ce poate duce la inflamații.

„Inflamațiile se află în spatele diabetului și bolilor de inimă. Se află în spatele bolilor autoimune. Se află în spatele astmului, alergiilor, iar lista poate continua”, spune Ackrill.

Astfel, persoanele predispuse la boli de origine inflamatorie sau cele care deja au asemenea afecțiuni, pot să se confrunte cu o agravare a stării lor din cauza stresului constant din aceste zile.

Peter Kaufmann, neurolog, spune că unele predispoziții la anumite boli, cum ar fi astmul sau bolile cardiovasculare, își fac simțită prezența mai mult în această perioadă.

„Oamenii sunt stresați zilnic și de multe ori nu au niciun control asupra acestui lucru. Exact atunci stresul are cel mai mare impact. Persoanele care au reacții fiziologice în perioadele de stres sunt de două sau chiar de trei ori mai în pericol de a muri în următorii cinci ani”, spune Kaufmann.

Cum ne afectează stresul organismul?

Stresul ne poate afecta inima, prin creșterea pulsului și a tensiunii arteriale. De asemenea, acesta crește nivelul colesterolului și trigliceridelor. Din cauza stresului intens, tensiunea arterială poate crește foarte mult și să rămână la valori ridicate dacă factorul stresant persistă. Cu toate acestea, hipertensiunea și alte boli de inimă sunt „ucigași silențioși”, astfel că mulți oameni nu realizează că se află în situații periculoase.

Mai mult, există chiar și cazuri de atac de cord provocat de stres, așa-numitul „sindrom al inimii frânte”. Acesta poate să apară în urma unui eveniment brusc și extrem de stresant, cum ar fi moartea cuiva drag.

Nu doar inima, ci și pielea, unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman, poate fi afectată de stres.

Dr. Alan Friedman, șeful secției de dermatologie de la George Washington School of Medicine and Health Sciences, spune că relația dintre minte și piele este extrem de importantă.

„Stresul agravează bolile de piele precum acneea sau psoriazisul. Poate «trezi» unele infecții virale cronice precum cele cu herpes simplex sau virusul varicelo-zosterian”, spune medicul.

Totodată, în această perioadă, tot mai mulți oameni dezvoltă dermatite de contact din cauza spălării dese pe mâini sau a utilizării echipamentelor de protecție precum măștile și mănușile.

Stresul poate afecta și sistemul respirator, provocând agravarea simptomelor în cazul celor care suferă de astm sau bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, stresul poate provoca migrene și poate înrăutăți simptomele ulcerului.

Ce putem face pentru a face față stresului din această perioadă?

Una dintre cele mai bune soluții este sportul. Mișcarea declanșează în organism un răspuns antiinflamator, îmbunătățește starea de spirit, capacitatea de concentrare și conferă o stare de bine.

De asemenea, e bine să rămânem conectați cu prietenii și familia, chiar dacă nu fizic, ca urmare a măsurilor de distanțare socială, întrucât interacțiunea cu cei dragi este o bună metodă de a mai scăpa de stres.

Și meditația poate fi o soluție pentru ameliorarea stării de tensiune, așa cum sunt și activitățile precum Tai Chi sau yoga. Și exercițiile de respirație sunt foarte utile atunci când ne confruntăm cu situații stresante.

Jane Webber, profesor la Universitatea Kean din New Jersey, ne recomandă să zâmbim. Fie că ne uităm la o comedie sau citim un banc, râsul este un bun „medicament” împotriva stresului.

„Nu uitați, nu puteți fi anxioși și să zâmbiți în același timp”, spune Webber.

Totodată, experții ne sfătuiesc să cerem ajutor de specialitate atuncii când ne simțim copleșiți. Terapia ne poate ajuta să reducem stresul atunci când este făcută cu ajutorul unui specialist.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”