Pandemia de coronavirus care a îngrozit o lume întreaga este cauzată de virusul SARS-COV-2, de tipul ARN. În prezent există două tipuri de teste pentru depistarea virusului în organism: RT-PCR și cel pentru depistarea rapidă a anticorpilor.
Testul RT-PCR (Reverse Transcription & Real Time Polymerase Chain) este singurul tip de test din lume care atestă prezența virusului. Rezultatele acestui tip de test sunt gata în câteva ore de la introducerea probei în aparatul specific.
Specialiștii Intermedicas au explicat faptul că un aparat de PCR analizează chituri de zeci și sute d eprobe, în funcție de capacitate, ceea ce înseamnă că poate fi pus în funcțiunedoar în momentul colectării numărului complet de probe. Din această cauză, rezultatele în timp real sunt gata în 12-1 ore.
Doctorul Mela Stănculete a explicat faptul că proba biologică poate fi prelevată din exidatul farigian, nazal, din secrețiile bronșice sau amprenta anală, relatează adevărul.ro.
Primele două tipuri de recoltări sunt cele mai des folosite, mai ales în cazul infecției cu SARS-COV-2 întrucât simptomele apar cu precădere șa nivelul căilor respiratorii superioare.
Acest tip de recoltare este necesar în cazul pacienților ai căror simptome sunt grave – pneumonie / bronhopneumnie.
Testarea de tipul RT-PCR are o rată de veridicitate de 96,5% și se poate efectua doar la cerere, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Acest tip de test relevă dacă organismul uman a produs anticorpi în urma contactului cu virusul. Din această cauză, acest test se poate face doar la un anumit interval de timp după momentul infectării, întrucât organismul nu poate produce o cantitate detectabilă de anticorpi încă de la primul contact cu virusul.
Testul se efectuează din probele de sânge iar rezultatele sunt gata în 5 – 15 minute.