CORONAVIRUS. Cum a evoluat COVID-19 în România în luna iunie
În luna iunie au fost confirmate 5.569 de cazuri noi de COVID-19, a cincea parte din totalul celor diagnosticate de la debutul epidemiei. Cele mai multe noi focare de îmbolnăvire sunt în spitale şi în centre de asistenţă socială.
Cifrele spun că epidemia de COVID-19 nu s-a stins, încă, în România, după cum informează agenția MEDIAFAX.
De la începutul epidemiei au fost 24.826 de cazuri de COVID-19 în România. Doar în luna iunie au fost raportate 5.569 de persoane infectate cu noul coronavirus, adică a cincea parte din numărul total de îmbolnăviri înregistrat din 26 februarie până în prezent.
La începutul lunii iunie, România se afla în stare de alertă, cu câteva măsuri de relaxare abia intrate în vigoare: s-au reluat competiţiile sportive în aer liber, spectacolele şi concertele în aer liber, iar românii au putut circula în afara localităţii fără restricţii şi au putut merge la plajă.
Imediat după perioada de relaxare, numărul celor infectaţi a crescut şi în multe zile din aceasta lună a depăşit 300 de cazuri noi raportate la 24 de ore.
Cele mai multe cazuri, înregistrate în focare, spitale și centre sociale
Particularitatea este că cele mai multe cazuri nou raportate au fost în focare, în spitale şi centre sociale.
De exemplu, pe 13 iunie, în Bistrița-Năsăud a apărut focarul de la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Sfinţii Zaharia şi Elisabeta, unde trei infirmiere, o bucătăreasă şi 18 beneficiari au fost confirmaţi pozitivi cu noul coronavirus.
În judeţul Cluj, la Centrul pentru Persoane Vârstnice din comuna Ţaga a apărut un alt focar, unde 56 de persoane au fost confirmate cu COVID-19.
Alte focare au apărut la Institutul Inimii din Cluj, unde 14 cadre medicale şi 9 pacienţi au fost testaţi pozitiv, iar la Institutul Oncologic din Cluj, 17 pacienţi şi trei cadre medicale au fost infectate.
În Sălaj, 15 persoane au fost depistate pozitiv la Complexul de Servicii Sociale Jibou.
În judeţul Alba au apărut două focare în spitale: unul la Spitalul Municipal din Sebeş, unde șase cadre medicale au fost testate pozitiv şi altul la Unitatea Medico-Socială din Ocna Mureş, unde cinci cadre medicale şi 11 pacienţi au fost infectaţi.
În Hunedoara, la Centrul de Ingrijire şi Asistenţă pentru persoane cu Dizabilităţi Păclişa au fost 14 oameni testaţi pozitiv.
La Centrul de vârstnici din Orăştie, 25 de beneficiari şi cinci îngrijitori au fost diagnosticați cu COVID-19, iar la Spitalul din Petroşani 11 cadre mediacale s-au îmbolnăvit.
Nu a scăpat nici Capitala de focare: la Spitalul Bagdasar Arseni, 16 cadre medicale au fost confirmate pozitiv la începutul lunii.
„Aceste focare clar au un rol important. Ce mai trebuie spus este, sigur, că focarele joacă un rol important, testarea, numărul de teste, dar ne interesează şi că persoanele asimptomatice se testează mai puţin. Încercăm să găsim o explicaţie şi o motivaţie pentru care totuşi în România încă nu e situaţia pe care ne-o dorim. Echilibrul de care vă spuneam între măsurile de relaxare versus măsurile de prevenţie nu e încă unde trebuie. E clar că nu respectăm cum ar trebui regulile”, a spus medicul primar infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Național „Matei Balș”, din Capitală.
Toate aceste focare noi au apărut în ultimele 24 de zile.