Una dintre metodele prin care se face triajul pacienților care prezintă simptome specifice îmbolnăvirii cu noul coronavirus este cea digitală, astfel încât personalul medical nu mai ia contact direct cu acești, limitând riscul răspândirii temutului virus.
Era digitală pășește cu pași grăbiți și în sisteml medical, astfel încât au fost relizate mai multe aplicații care permit consultarea pacienților în mod digital, însă, mai ales, tratarea acestora atunci când sunt spitalizați.
Una dintre primele unități medicale din țară care folosește acest sistem este Spitalul Militar Central din Bucureşti. O echipă formată dintr-un medic coordonator, un medic specialist, două asistente şi două infirmiere și-a început activitatea în cadrul secției de boli infecțioase a spitalului.
Comunicarea dintre cei șase membri ai echipei și pacienții se realizeză prin tablete și videocall, consultațiile având loc în timp real, însă fără contact direct.
De menționat este faptul că acest sistem este unul complementar consultaţiilor şi tratamentelor din saloane, acolo unde medicii sunt obligaţi să poarte costume de protecţie.
Câţiva programatori voluntari au creat un proiect pilot de pretestare online a suspecţilor de COVID care se bazează pe datele culese din cazurile reale de infectare, puse la dispoziție de medici. Astfel, oricine poate verifica dacă simptomele pe care le manifestă ar putea indica o posibilă infectare cu noul coronavirus.
Conceptul funcţionează pe baza stocării unui număr mare de simptome şi diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor şi compararea modelului generat de acestea cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online. Rezultă, astfel, un diagnostic prezumtiv, relatează știrileprotv.ro.
„Punem întrebări de genul dacă pacienţii au tuse, respiraţie dificilă, nas înfundat, dureri de gât, de cap, dureri musculare. La sfârşit, noi dăm un rezultat, Poate să fie covid pozitiv sau covid negativ, în proporţie de 70-80-90 la sută şi dăm şi un set de recomandări cu ce ar trebui să facă suspectul în continuare vizavi de starea lui de sănătate”, a explicat Dan Chiuzbăian, inițiator al proiectului CovidMonitor.
Până în prezent, softul creat de programatorii de la Cluj a avut o rată de veridicitate de 77%, oferind aceleași răspunsuri precum cele ale medicilor.
Acest proiect a fost realizatpe bază de voluntariat, cu acordul Ministerului Sănătății şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.