CORONAVIRUS. Medic, mărturie de la Terapie Intensivă: Din nefericire, noi suntem luptători în ultima linie. Efectele pe care COVID-19 le lasă asupra organismului sunt devastatoare
Dr. Florin Roșu, șeful Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași descrie Covid-19 ca fiind o boală capricioasă care în fiecare zi ia prin surprindere cadrele medicale. Medicul a amintit că a avut cazuri în care a reușit să-l vindece pe pacient de Covid-19, însă acesta a decedat din cauza efectelor pe care le-a lăsat boala.
Deși în timpul pandemiei cadrele medicale au fost numite luptătorii din prima linie, șeful de la ATI spune trist că de multe ori sunt luptătorii din ultima linie, pentru că pacienții ajung să moară din cazua virusului, pe car eîl numește devastator.
„Fără doar și poate, din punctul meu de vedere, și al colegilor care au această specialitate, lucrul cu pacientul este foarte dificil. Aveți expresia asta că suntem medici în prima linie. Din nefericire, noi suntem medici în ultima linie pentru că în momentul în care pacientul ajunge în Terapie Intensivă are din partea Marelui Arhitect al Universului două direcții: ori să fie întors spre spital, adică în pavilion, ori dacă nu, să se îndrepte către o parte mai puțin bună a existenței noastre”, a declarat dr. Florin Roșu la Antena3.
Dr. Roșu amintește că în această luptă medicii nu s-ar descurca fără asistente, infirmiere și îngrijitoare.
Medic: Diagnosticul diferențial este foarte dificil de realizat
„Munca în Terapie Intensivă necesită renunțarea la viața privată pentru că trebuie o dedicare extraordinară atât din partea medicilor, cât și din partea personalului sanitar. Discutăm, de când a început pandemia, despre medici. Să știți că actul medical nu poate fi realizat decât împreună cu asistente, infirmiere și îngrijitoare.
Boala are efecte devastatoare la la nivel pulmonar, cardiac, pancreatic, renal și hepatic, spune medicul, menționând că este o patologie nouă despre care nu s-a învățat în școli.
„Din nefericire, este o patologie nouă. O boală cu care ne-am întâlnit pentru prima oară, o boală care nu respectă nicio regulă cu care am fost învățați. Nici în școală, nici în experiența medicală. Am înființat Secția de Terapie Intensivă în urmă cu 11 ani, în consecință, împreună cu colegii mei, avem o experiență destul de vastă în ceea ce înseamnă îngrijirea pacientului în boli infecțioase, însă această maladie ne-a surprins din toate punctele de vedere.
„Am avut cazuri de pacienți pe care am reușit să îi vindecăm de Sars-Cov-2, dar pacientul a decedat”
Inclusiv de la debut și în ceea ce reprezintă plaja de simptome pe care o prezintă. Este o plajă extraordinar de vastă, în consecință diagnosticul diferențial este foarte dificil de realizat. Efectele pe care le lasă asupra organismului sunt, de cele mai multe ori, devastatoare. Am avut cazuri de pacienți pe care am reușit să îi vindecăm de Sars-Cov-2, adică agentul patogen care determină boala COVID-19, dar din nefericire pacientul a decedat din cauza efectelor pe care le-a lăsat asupra organismului.
Și aici ne referim la efectele la nivel pulmonar, cardiac, pancreatic, renal și hepatic. În consecință, este o boală foarte dificilă, o boală capricioasă care, în fiecare zi, ne surprinde”, a precizat dr. Roșu.