Prima pagină » Coronavirus » CORONAVIRUS. Ministrul Sănătății anunță cât timp va mai fi obligatorie purtarea măștii de protecție. Pericolul Covid-19 nu a trecut!

CORONAVIRUS. Ministrul Sănătății anunță cât timp va mai fi obligatorie purtarea măștii de protecție. Pericolul Covid-19 nu a trecut!

CORONAVIRUS. Ministrul Sănătății anunță cât timp va mai fi obligatorie purtarea măștii de protecție. Pericolul Covid-19 nu a trecut!

Ministerul Sănătății nu renunță la normele de protecție. Nelu Tătaru susține că, în condițiile în care cea mai importantă cale de trasmisie este prin aer, purtarea măștii va fi obligatorie atât timp cât se vor mai înregistra cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Într-o intervenție la Digi 24, Nelu Tătaru a spus că speră ca eliminarea măștii de protecție să fie decisă în maximum o lună, două.

Nelu Tătaru: „Sper să fie o lună, două de purtat masca”

„Atâta timp cât vom mai vedea că mai avem noi cazuri de Covid-19, vom purta mască, ca minim gest de protecție. Rămânem la o cale de transmitere cea mai importantă: aerogenă”, a precizat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă această perioadă s-ar putea întinde pe un an sau chiar doi, Nelu Tătaru a răspuns: „Sper să fie mai puțin de un an, doi. Sper să fie o lună, două de purtat masca, de purtat în spațiile închise, mijloace de transport, la serviciu. Gândiți-vă că acum trei, patru ani, când mulți mergeam în orașe europene, ne întrebam de ce asiaticii purtau măști. A rămas un obicei pentru poluare”.

Care sunt excepțiile de la obligativitatea purtării unei măști de protecție

Începând cu data de 15 mai, purtarea măștii a devenit obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Totuși, în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, există și o serie de excepții, după cum urmează:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele