Nouă cadre medicale de la Institutul Regional de Oncologie Iași sunt infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre opt asistenți și un rezident.
În primă fază, un asistent medical care își desfășoară activitatea în incinta Blocului Operator din Institut a fost descoperit ca fiind infectat cu noul coronavirus. Din acest motiv s-a decis demararea imediată a unei anchete epidemiologice pentru stabilirea tuturor contacţilor direcţi şi pentru testarea personalului medical din cadrul acestei secţii. Au fost efectuate 286 de recoltări de la personalul medical din cadrul institutului. Rezultatele de laborator au evidențiat faptul că au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus încă opt cadre medicale, șase asistenți medicali de la blocul operator, un asistent medical de la sterilizare și un medic rezident care completa fișe la spitalizarea de zi, în total fiind nouă persoane depistate cu COVID-19”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași, potrivit Observator.
„Asistentul medical depistat inițial cu coronavirus a revenit la locul de muncă pe data de 9 iunie 2020, după ce a beneficiat de patru zile libere. La efectuarea triajului epidemiologic, s-a constatat că persoana prezenta ușoare simptome, fapt pentru care a fost testată pentru noul coronavirus. În urma confirmării pozitive, activitatea în blocul operator a fost întreruptă și a fost reluată astăzi, pe data de 13.06.2020. Reprezentanții instituției au decis ca, în aceste zile, să se efectueze operațiuni de igienizare și dezinfecții specifice. Testările pentru COVID-19 continuă în această perioadă, la Institutul Regional de Oncologie Iași. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare”, a mai declarat acesta.
„Noi continuăm ancheta în spital, nu neapărat ancheta dar testăm personalul medical pentru că el este cel care circulă prin spital şi este cel care poate răspândi virusul. Pacienţii ies din salon doar cu mască şi merg însoţiţi doar de personalul medical. Cred că este prioritar să testăm personalul medical şi după aceea pacienţii. Personalul medical nu este de pe aceeaşi tură. Noi facem dezinfecţie în blocul operator, punem nebulizator şi lămpi cu ultraviolete în sălile de operaţii dar în încăperea unde ele stau între intervenţiile chirurgicale, unde îşi completează consumurile de materiale, îşi fac hârtiile specifice pentru o intervenţie chirurgicală şi îşi notează consumurile, acolo probabil că nu s-a făcut în fiecare zi şi schimbându-se tura probabil că acolo a fost locul de transmitere a infecţiei”, Mirela Grosu, manager IRO Iași.
„Toate sunt persoane asimptomatice. Trei dintre ele circulă cu mijloace de transport în comun, iar una face naveta de la Paşcani cu trenul sau cu microbuzul. În spital se poartă echipament. Singurul loc unde s-ar fi putut infecta este în camera de relaxare, unde probabil între ele fiind au lăsat masca jos şi atunci s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a mai declarat Mirela Grosu.