CORONAVIRUS | Pacienții infectați, contagioși chiar și la 8 zile după ce le dispar simptomele
Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că jumătate dintre pacienții pe care i-au tratat pentru COVID-19, având simptome ușoare, prezentau în corp noul coronavirus și la opt zile după dispariția simptomelor, prin urmare încă puteau transmite virusul.
Scrisoarea de cercetare a fost publicată online în American Journal of Respiratory and Care Critical Medicine al American Thoracic Society.
În „Time Kinetics of Clearance Viral and Resolution of Symptoms in Nove Coronavirus Infection”, Lixin Xie, MD, Lokesh Sharma, PhD și co-autorii prezintă un studiu efectuat pe 16 pacienți diagnosticați cu noul COVID-19, care au fost tratați și eliberați din Centrul de tratament al Spitalului General PLA din Beijing între 28 ianuarie și 9 februarie 2020.
Pacienții care au participat la studiu au vârsta medie de 35,5 ani.
Cercetătorii au colectat probe de la nivelul gâtului de la toți pacienții în zile alternative și le-au analizat. Pacienții au fost putut părăsi spitalul abia după ce două teste consecutive de coronavirus au avut rezultate negative.
„Cea mai semnificativă constatare din studiul nostru este că jumătate dintre pacienți au fost prtători ai virusului chiar și după dispariția simptomelor specifice”, a declarat co-autorul studiului Dr. Sharma, instructor de medicină, Secția medicină pulmonară, îngrijire critică și medicină a somnului, din cadrul departamentului de Medicină, Școala de Medicină Yale.
„Infecțiile mai severe pot avea perioade și mai mari contagiune”, a accentuat acesta.
Simptomele principale manifestate de acești pacienți au inclus febră, tuse, dureri în faringe (faringalgie) și respirație dificilă (dispnee). Pacienții au fost tratați cu o serie de medicamente.
Pacienții, contagioși și după dispariția simptomelor
Perioada de la infecție până la debutul simptomelor (perioada de incubație) a fost de cinci zile aproape la toți pacienții, cu excepția unuia singur. Durata medie a simptomelor a fost de opt zile, în timp ce pacienții au rămas contagiosi după încheierea simptomelor au variat de la una la opt zile. Doi pacienți au prezentat diabet și unul a avut tuberculoză, niciunul dintre ei nu a afectat sincronizarea cursului infecției cu COVID-19.
Extinde-ți carantina
„Dacă aveți simptome respiratorii ușoare de la COVID-19 și ați rămas acasă pentru a nu infecta oamenii, extindeți-vă carantina cu încă două săptămâni după recuperare pentru a vă asigura că nu infectați alte persoane”, a recomandat autorul Lixin Xie, MD, profesor la Colegiul de Medicină pulmonară și de îngrijire critică, spitalul chinez PLA General, Beijing.
Autorii au avut un mesaj special pentru comunitatea medicală: „pacienții cu COVID-19 pot fi infecțioși chiar și după recuperare, așa că tratați pacienții asimptomatici / pacienții care nu mai au simptome la fel de atent ca pe cei simptomatici”.
Cercetătorii au subliniat că toți acești pacienți au avut infecții mai ușoare și s-au recuperat din boală și că studiul a privit un număr mic de pacienți. Ei au remarcat că nu este clar dacă rezultatele similare ar fi valabile pentru pacienții mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, cei cu sisteme imunitare slăbite și pacienții cu terapii imunosupresoare.