Criza medicală fără precedent indusă de noul coronavirus a trecut într-o nouă etapă, una care îngrijorează suplimentar, foarte multe țări fiind afectate după ce, o perioadă de timp, lucrurile păreau a se îndrepta către normalitate.
Numai că informațiile oficiale provenite din țări precum China, Coreea de Sud, Japonia, SUA sau Brazilia sunt alarmante, transmit specialiștii, acestea demonstrând că lupta împotriva noului coronavirus este departe de a fi încheiată. Crește numărul cazurilor de infecție din cauza ”ucigașului tăcut”, iar noi focare sunt bifate, în fiecare zi, pe o ”hartă neagră” a pandemiei.
Autoritățile iau deja în calcul carantinarea orașului Beijing, după ce un focar de infecție cu noul coronavirus a apărut în cea mai mare piață de carne din sudul capitalei Chinei. Este alertă sanitară, iar soldații și-au făcut apariția pe străzi.
”Capitala chineză nu a mai înregistrat nici un caz nou de aproape două luni, până joia trecută, când au fost confirmate 40 de cazuri, aproape toate legate de o piaţa unde sunt mii de vânzători şi este vizitată de mulţimi de oameni în fiecare zi. Acum, piaţa şi cartierele din împrejurimile sale au fost izolate de autorităţi, care au lansat şi un program de testare pentru toţi cei care au vizitat piaţa din 30 mai, dar şi a contactelor apropiate al acestora”, a declarat corespondentul CNN, potrivit stirileprotv.ro.
În Statele Unite ale Americii, situația este departe de a fi liniștitoare, cu atât mai mult cu cât au fost înregistrate încă 20.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, plus încă 300 de decese.
Regulile de distanțare fizică nu sunt respectate, a constatat guvernatorul statului New York, acesta făcând un apel la ”aplicarea legii”, fiindcă au avut loc ”adunări uriașe” care nu au respectat normele de protecție.
„Aplicaţi legea. Sunt adunări uriaşe care nu respectă legea, iar acest lucru va conduce, cel mai probabil, la o răspândire a virusului. Faceţi-vă datoria şi aplicaţi legea. Dacă nu o faceţi, iar această situaţie continuă, nu vom avea altă cale decât să acţionăm la nivel de stat”, a declarat guvernatorul Andrew Cuomo, potrivit sursei citate.
Brazilia rămâne un punct nevralgic pe această hartă mondială a pandemiei de coronavirus, situându-se – din nefericire – pe primul loc în ceea ce privește decesele. Însă apar ”îngrijorător de multe cazuri” de infecție și în Coreea de Sud și Japonia, un oficial japonez din Ministerul Sănătății declarând că există o îngrijorare permanentă din cauză că infectarea în masă continuă în zona metropolitană.