Gabriela Firea, împreună cu primarii de sectoare din Capitală, au demarat cel de-al doilea program de testare a populației, menit să stabilească gradul de imunizare al fiecărui bucureștean. Testele au loc pe Arena Naţională, iar interpretarea rezultatelor nu durează mai mult de 15 minute.
Primarul general afirmă că proiectul își propune să testeze până la 10.500 de bucureşteni, „selectaţi într-un eşantion reprezentativ” de către specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
„Cu toţii vom afla cum a circulat virusul în cea mai mare comunitate din ţară şi care este gradul de imunizare pe cale naturală a populaţiei din Capitală”, a precizat Firea. În zona VIP a Arenei Naţionale s-a organizat „tabăra” testării, iar acolo au fost aduse cadrele medicale de la ASSMB. Fiecare punct de recoltare este corespunzător persoanelor selectate în eşantion pentru fiecare sector al Capitalei în parte.
Începând de luni, 25 mai, persoanele selectate vor primi scrisorile din partea Primăriei Capitalei şi a celor şase primării de sector. Fiecare persoană va putea să accepte sau nu testarea. „Ea nu este obligatorie, dar credem că este necesară. În primul rând, nu este invazivă, nu este dureroasă. Este vorba de o simplă picătură de sânge din buricul degetului”, a explicat Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.
Primarul Capitalei a dezvăluit că rezultatele testelor vor fi transmise autorităţilor în domeniu.
Bucureștenii „vor avea un număr de telefon la dispoziţie, un call center, unde vor anunţa că doresc să fie testate. Se va realiza o programare astfel încât, la Arena Națională, pe zi nu vor veni mai mult de 1.500 de persoane. Programul va fi de luni până duminică, inclusiv, de la opt dimineaţa până la opt seara. Încercăm pe cât posibil – şi cu siguranţă vom reuşi – să evităm aglomeraţia”. De asemenea, să păstrăm distanţa şi fizică, şi socială, să nu punem în pericol nici cadrele medicale, nici persoanele care vin să se testeze”, a menţionat Gabriela Firea.
Prezent și el la evenimentul de luni, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat: „Mai bine mai târziu decât niciodată! Acest lucru trebuia să îl începem de o lună şi jumătate. Eu, sincer să fiu, sunt surprins că începem astăzi. Nu mai credeam că începem. Au fost tot felul de blocaje. Asta este! Aşa suntem noi, românii… Ne blocăm, ne băgăm băţul prin gard”.
La rândul lui, Daniel Florea, primarul Sectorului 5, a apreciat că ideea testării, care a aparţinut primarului general Gabriela Firea, este una „senzaţională” şi poate „ajuta concret în lupta” cu Covid-19. „Dacă se va întâmpla să vină şi valul doi, cu siguranţă vom fi mult mai bine pregătiţi. Singurii care au luat măsuri concrete până acum în Bucureşti sunt cei şapte primari. Din păcate, Guvernul nu ne-a ajutat deloc, nu ne acordă niciun fel de sprijin. Sperăm să îşi revină”, a conchis Florea.