CORONAVIRUS. Problema care le dă bătăi de cap specialiștilor: Te poți reinfecta?
Au existat cazuri de persoane care după ce au fost declarate vindecate de coronavirus au fost retestate pozitiv. Oamenii de știință încearcă să afle dacă o reinfectare este posibilă. Până acum, cea mai plauzibilă explicație a faptului că oamenii au fost retestați pozitiv este că testul depistează rămășițe ale coronavirusului în corp.
În Coreea de Sud, specialiștii din domeniul sănătății încearcă să rezolve un mister: de ce 163 de persoane care s-au vindecat de COVID-19 au fost retestate pozitiv, potrivit Centrului Corean pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KCDC), scrie CNN.
Aceeași situație s-a întâmplat și în China. După ce mai multe persoane s-au vindecat de coronavirus, au fost testate din nou pozitiv.
Specialiștii încearcă să afle în ce măsură o reinfectare contagioasă este posibilă
Aceste cazuri au ridicat întrebarea: Te poți reinfecta cu noul coronavirus?
Deși în Coreea de Sud procentul persoanelor care au fost testate pozitiv după ce au fost declarate vindecate este mic (dintre cele 7 829 de persoane care s-au recuperat de coronavirus, 2,1% au fost retestate pozitiv) problema reinfectării este dezbătută la nivel mondial.
Directorul adjunct al KCDC, Kwon Joon-wook, a declarat că până în prezent, nu există niciun indiciu că pacienții testați pozitiv după ce sunt declarați vindecați ar fi contagioși, chiar dacă aproximativ 44% dintre ei au prezentat simptome ușoare.
Cea mai plauzibilă explicație
Deocamdată, cea mai plauzibilă explicație a motivului pentru care oamenii sunt testați pozitivi după declararea vindecării este că testul depistează rămășițe ale virusului.
Centrul Corean pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a investigat 3 cazuri de persoane retestate pozitiv.
În fiecare dintre aceste cazuri, oamenii de știință au încercat să incubeze virusul, dar nu au reușit – fapt care le-a demonstrat că nu există niciun virus viu.
Așadar, testul ar depista rămășițe ale virusului.
Aceeași teorie a fost expusă de unul dintre cei mai importanți experți în probleme respiratorii din China, Zhong Nanshan. Într-o conferință de presă la începutul acestei săptămâni, el a declarat că o persoană recuperată poate fi testată pozitiv, deoarece fragmente de virus au rămas în corp: „Nu sunt prea îngrijorat de această problemă”, a adăugat el.
Oamenii de știință spun că nu s-a demonstrat până acum că o persoană testată negativ și apoi iar pozitiv ar putea fi contagioasă.
Cum funcționează anticorpii
Numărul de pacienți vindecați, care au fost testați pozitiv ulterior, a ridicat îngrijorări cu privire la modul de funcționare a anticorpilor ca răspuns la Covid-19.
Medicul de la Casa Albă Deborah Birx susține că un caracter contagios al reinfectării nu a fost încă demonstrat, dar posibilitatea reinfectării ar putea fi dată de incapacitatea anticorpilor de a lupta contra virusului care a mai pătruns în corp:
Doctorul a spus că a văzut pacienți cu coronavirus care s-au recuperat și au dezvoltat anticorpi, dar există posibilitatea și ca individul să nu dezvolte anticorpi împotriva virusului. Astfel, deși organismul își poate aminti de virus, în timp imunitatea scade și apare posibilitatea de reinfectare.