Prima pagină » Coronavirus » CORONAVIRUS. Studiu: Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă în cazul COVID-19

CORONAVIRUS. Studiu: Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă în cazul COVID-19

CORONAVIRUS. Studiu: Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă în cazul COVID-19
La 14 septembrie am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi, atrage atenția epidemiologul Emilian Popovici/ Sursă foto: Shutterstock

Un studiu de amploare cu privire la răspândirea coronavirusului desfășurat în Spania arată că doar 5% din populația acestei țări a dezvoltat anticorpi, o nouă dovadă că așa-numita imunitate de turmă nu poate fi atinsă, arată publicația medicală The Lancet.

Astfel, potrivit studiului, 95% din populația Spaniei încă riscă să se îmbolnăvească de COVID-19, informează site-ul CNN.

Imunitatea colectivă este atinsă atunci când suficienți oameni dintr-o comunitate se infectează cu un virus sau bacterie sau sunt vaccinați împotriva acestora, astfel încât transmiterea agentului patogen să fie oprită.

Studiul este cel mai amplu din Europa privind imunitatea la COVID-19

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) susține că cercetarea din Spania, realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 61.000 de persoane, pare să fie cel mai mare astfel de studiu realizat în Europa în legătură cu noul tip de coronavirus.

„Au fost realizate studii similare în China și în Statele Uite, iar descoperirea esențială în urma acestora este că majoritatea populației nu a fost expusă COVID-19, chiar și în regiunile cu o rată crescută de infectări. Ca urmare a acestor descoperiri, orice propunere privind imunitatea colectivă prin infectarea în mod natural nu este doar lipsită de etică, dar și imposibil de atins”, spun Isabella Eckerle și Benjamin Meyer, specialiști în virusologie.

Medicii încă nu sunt siguri dacă faptul că o persoană are anticorpi împotriva noului tip de coronavirus înseamnă că aceasta nu se poate reinfecta. De asemenea, nu este foarte clar în acest moment pentru specialiști cât de bine și cât de mult protejează acești anticorpi de noi infecții cu coronavirus.

Studiul realizat în Spania a început în luna aprilie, în perioada în care la nivel național erau în vigoare restricții severe pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus. Cercetarea a fost realizată de specialiști de la mai multe agenții guvernamentale din domeniul sănătății publice.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele