Cercetătorii încearcă să determinte dacă noul coronavirus poate fi răspândit și prin aerul respirat. Specialiștii în boli infecțioase susțin ferm că aerosolii pot transporta virusul, dar OMS spune că nu există dovezi deocamdată în acest sens.
Specialștii în boli infecțioase vor să descopere dacă noul coronavirus se împrăștie în aerul respirat, dar studiile clare ar putea dura câșiva ani.
Revista Nature a publicat recent un articol pe tema răspândirii coronavirusului, în care a prezentat păreri pro și contra ideii de transmitere a virusului prin respirație.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 27 martie că nu există suficiente dovezi că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin aerosoli, exceptând câteva cazuri izolate, cum ar fi intubarea unui pacient infectat.
Experții în boli respiratorii afirmă că acumularea dovezilor clare că virusul se trasmite prin aer ar putea dura mai mulți ani și ar costa multe vieți.
„Pentru oamenii de știință care lucrează în acest domeniu nu este nicio îndoială că virusul se transmite prin aer”, declară Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Tehnologică Queensland, din Australia.
În prezent, este unanim acceptat faptul că noul coronavirus se transmite prin picăturile de salivă transportate prin tuse sau strănut.