Doctorul stomatolog Taner Chemal a lansat un apel, într-o intervenție la Gândul Live, adresat Ministerului Sănătății, pentru a emite norme clare de reglementare a serviciilor stomatologice în contextul în care profesioniștii din domeniul dentar trebuie să plătească sume consitente pentru a asigura măsuri de protecție, sume care, în lipsa unui sprijin guvernamental, vor crește facturile pacienților.
„Sunt aproape două luni de când stăm închiși, susținând tot demersul pe care l-a făcut Guvernul prin apelul prin care să ne încetăm activitatea pentru a nu fi posibili vectori de contaminare. Am ascultat, am închis, am gestioant cât am putut noi telefonic cazurile de urgențe stomatologice, care se traduc prin durere insuportabilă”, a explicat Dr. Taner Chemal, la Gândul Live.
„Iată că a trecut timpul și se prefigurează alte probleme în viitor. S-a văzut și în perioada urgențelor, cu cei care s-au acreditat și și-au luat măsuri speciale, trebuie să se înțeleagă un singur lucru: pentru a ne proteja pe noi și pentru a proteja pacienții, trebuie să avem echipamente speciale. Aceste echipamente speciale, atenție, le cumpărăm”, a atras atenția doctorul Taner Chemal, făcând referire la „curentul de ură” din piață la adresa dentiștilor, respectiv reclamațiile pacienților care a trebuit să plătească și costul echipamentelor, pe lângă manoperă.
„De 30 de ani, stomatologia nu primește niciun sprijin, a fost lăsată la voia întâmplării, descurcați-vă cum puteți. Nici acum stomatologii nu au primit niciun echipament de protecție sau vreo substanță. Ei le cumpără. Deja, profitând de situație, specula pe piață a început de crească și toate aceste echipamente și soluții cu care facem dezinfecția s-au triplat, de cinci ori, de 10 ori prețul. Toate aceste costuri, dacă nu ni le subveționează, nu ni le asigură nimeni, să fie foarte clar, noi va trebui să le punem peste costurile manoperelor. De aceea se prefigurează o problemă socială destul de acută și cerem Ministerului Sănătății să iasă și să reglementeze, să nu lase pacienții să injure dentiștii”, a declarat Dr. Taner Chemal.
Colegiul Medicilor poate să facă doar o serie de recomandări, dar Ministerul Sănătății trebuie să vină cu norme clare, a subliniat stomatologul: „Statul nu-și asumă, Ministerul Sănătății nu-și asumă, implici DSP nu-și asumă. De pe 15 mai vom deschide. Ok, ne protejăm, respectăm regulile, dar când apare primul caz…ce se întâmplă?”.
Evitarea degajărea aerosolilor este cel mai importat aspect de siguranță în serviciile stomatologice, a explicat medicul.
„Evităm cât putem contactul, evităm cât putem apropierea, dar e timpul să deschidem, deoarece urgențele stomatologice , manifestate prin durere și nu orice durere, nu mai pot aștepta. Noi suntem pregătiți să ne tratăm pacienții așa cum am făcut-o până acum, însă ori suntem sprijiniți cui toate aceste echipamente și materiale de protecție și nu mai adăugăm costul către pacient, ori vom fio obligați să adăugăm aceste costuri. Pai, ce facem? Eu sunt privat, eu cumpăr cu 3 lei. 3 lei-ul acela nu pleacă din buzunarul meu? Să vină Guvernul să-mi dea și atunci normal că nu-i iau pacientului”, a conchis Dr. Taner Chemal.