COVID-19. Alexandru Rafila ne spune când vom avea MII de cazuri noi în fiecare zi în România
Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat la un post TV că odată cu creșterea capacității de testare, numărul infecțiilor cu coronavirus va creștere, iar până la finalul lunii aprilie este posibil să avem peste o mie de cazuri zilnic de COVID-19.
„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazuri zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila la Digi 24.
Președintele Societății de Microbiologie consideră că situația de la Suceava, unde a izbucnit un focar de infecții cu coronavirus și zeci de medici au fost infectați, s-ar putea repeta și în alte spitale.
Rafila: Cazul de la Suceava se poate replica oriunde în țară
situația de la Suceava, acolo unde aproximativ 100 de cadre medicale s-au infectat cu coronavirus, se poate replica și în alte spitale mari din România. El spune că indicat ar fi ca medicii să lucreze în ture.
„Situația de la Suceava se va replica și în alte spitale mari și atunci trebuie să găsim o soluție încât să le menținem funcționale Scopul spitalelor este să îngrijească pacienții și îngirjirea se face cu personal medical. Cred că cel mai bun aport este cel legat de stabilirea unei proceduri în care personalul medical asimtomatic își continuă activitatea și este izolat în cursul zilei, de exemplu într-un hotel. În România nu există încă această procedură, dar azi sau mâine se va lua o decizie apropo de această procedură”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, la Digi 24.
Microbiologul spune că personalul medical ar trebui să lucreze în ture.
„Prin această procedură riscul de trasnmitere a infecției la alte echipă este foarte diminuat. Se dezinfectează spațiul medical, după care vine echipa următoare. Probabil că un sistem 12 cu 24 ar fi cel mai aplicabil, mai ales pentru unitățile medicale mari”, a mai spus președintele Societății de Microbiologie.
Alexandru Rafila a adăugat că, din punct de vedere procentual, la capitolul îmbolnăvirii personalului medical, România este în aceeași situație precum Franța, Spania sau Italia.