COVID-19. Ce se întâmplă cu asimptomaticii. Tătaru: Decizia va fi a medicului curant
Nelu Tătaru a explicat că externarea pacienților infectați cu COVID-19 asimptomatici va fi decisă în fiecare caz în parte de medicul curant.
„Acum o săptămână se elabora un ordin de ministru al Sănătății în care asimptomaticii sau cei cu simptome ușoare, dar fără simptome în ultimele trei zile, după un test în a șaptea zi, erau externați, a zecea zi. Cei care mai aveau un test pozitiv la externare mai rămâneau în izolare încă patru zile până la 14 zile. Menționez că, odată cu clarificarea sau concordanța cu Curtea Constituțională – ce înseamnă izolarea la domiciliu – rămânem pe criteriile în care un pacient și fiecare pacient trebuie tratat în mod particular. Există bolnavi, nu există boli. Evaluarea fiecărui pacient – clinică, paraclinică, pe aparate și sisteme ale unui medic curant – poate decide evoluția în timp a externării sau nu”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la finalul ședinței de Guvern de luni.
În cadrul ședinței, Executivul a fost adoptat proiectul de lege privind măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru punerea în acord a deciziei Curţii Constituţionale privind carantina, izolarea și internarea obligatorie a persoanelor cu COVID-19. Proiectul de lege, detaliat de comandatul acțiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a fost trimis în Parlament pentru dezbatere în regim de urgență.
Asumarea medicului curant trebuie să se producă în niște condiții
„Suntem într-un moment în care fiecare pacient, chiar asimptomatic la început, poate dezvolta din a doua până în a zecea zi simptomatologie. Este asumarea medicului curant, dar asumarea medicului curant trebuie să se producă în niște condiții stabilite și prin această lege, dar și prin patologia pe care o prezintă acel pacient și decizia va fi a medicului curant. Dar, la fel, în acest moment avem ordinul acela de ministru care spune că asimptomaticii vor fi externați după ce avem un test în a șaptea, a opta zi și cu recomandările în consecință”, a explicat ministrul Nelu Tătaru, răspunzând la întrebările jurnaliștilor prezenți la Palatul Victoria.
În acest context, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență prezintă cazul unui pacient român simptomatic care s-a prezentat la UPU cu insuficiență respiratorie, dar a refuzat internarea, deși a fost avertizat de medici că s-ar putea să ajungă înapoi cu ambulanța.
Până astăzi, 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.223 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare, potrivit informării de luni a Grupului de Comunicare Strategică.
De la ultima informare a GCS, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.