COVID-19. Cei zece nou născuți diagnosticați pozitiv vor fi retestați. Ce alte măsuri a luat DSP Timiș la Maternitatea Odobescu

COVID-19. Cei zece nou născuți diagnosticați pozitiv vor fi retestați. Ce alte măsuri a luat DSP Timiș la Maternitatea Odobescu
Publicat: 07/04/2020, 20:42
Actualizat: 07/04/2020, 20:51

Cei zece bebeluși confirmați cu noul coronavirus la Maternitatea Odobescu din Timișoara vor fi retestastați, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică Timiș. Mai mult, decizia de retestare le vizează și pe proaspetele mămici, care au avut rezultate negative la primul test efectuat.

O echipă de control a DSP Timiș, formată din medici epidemiologi, a mers la Maternitatea Odobescu Timișoara, unde a analizat structura funcțională și fluxurile unității sanitare, după ce ieri s-a aflat că zece nou născuți au fost confirmați cu infecție cu noul coronavirus, a anunțat marți seara Ministerul Sănătății.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a solicitat luni Direcției de Sănătate Publică Timiș să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. Din primele informații, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 01 aprilie 2020, testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020, iar rezultatele testelor au arătat că un număr de 10 nou născuți pozitiv la COVID-19, în timp ce testele mamelor acestor nou născuți erau negative. Nouă mame împreună cu nou născuții lor au fost externate deja, între 2 și 4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Olimpia Oprea, manager al unității sanitare, a detaliat marți, la Gândul Live, contextul în care au apărut cazurile și măsurile luate pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. „Noi considerăm că sunt rezultate fals pozitive și am solicitat DSP și toată lumea a fost de aceeași părere că trebuie refăcută testarea. Avem un singur bebeluș în maternitate, a fost testat deja și așteptăm rezultatul, să vedem ce facem în continuare”, a spus Olimpia Oprea, în intervenția la Gândul Live.

„Echipa de control a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cât și pentru minimizarea expunerii. Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie. Pacientele ce se vor adresa acestei unități, vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola și vor fi testate Sars-Cov 2. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatul va fi pozitiv, iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

În urma controlului s-a dispus și izolarea la domiciliu a persoanelor externate si retestarea acestora.

„Menționăm faptul că repetarea testelor Covid-19 se va efectua atât pentru nou născuții depistați pozitiv (în număr de 10), cât și pentru mame. În acest context, la Timișoara au fost prelevate deja probele de la 5 mame și tot atâția nou născuți. S – a luat legătura și cu direcțiile de sănătate publică din județele limitrofe pentru prelevarea probelor pentru celelalte persoane”, arată documentul transmis.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Mai mult, conducerea DSP Timiș a dispus efectuarea unei anchete de către o echipă de inspectori sanitari.

Între timp, procurorii au deschis un dosar penal în cazul bebelușilor infectați cu noul coronavirus de la Maternitatea Odobescu din Timișoara. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, a fost înregistrat un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și se fac cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a 10 nou-născuți și a altor 25 persoane – cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobești din Timișoara.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Cel mai nou bulevard din București. Când are loc marea deschidere
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×