COVID-19. Cel de-al doilea spital militar modular prinde contur la Constanța – VIDEO
This browser does not support the video element.
O desfășurare impresionantă de echipe de militari din forțele navale și terestre, ajutați de zeci de camioane și mijloace tehnice, se ocupă de montarea Sistemului Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) de la Constanța. Primul modul a fost ridicat și deja dotat cu paturi care vor prelua pacienții cu forme ușoare și medii de infecții cu noul coronavirus. Urmăriți imagini video cu stadiul lucrărilor, în materialul editat de Gândul.ro.
Spitalul Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) de la Constanța, achiziționat din Olanda de Direcția medicală a MApN, a intrat în țară acum o săptămână, pe 26 martie, prin PTF Nădlac, cu un convoi de autocamioane, și deja un prim modul a fost instalat, așa cum a anunțat Ministerul Apărării Naționale
Spitalul Modular de Izolare și Tratament va funcționa ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța și este în curs de instalare în campusul militar amplasat pe terenul stadionului „Portul” din Constanța. Primul modul, care va asigura o capacitate de 55 de paturi, are rolul de a trata cazurile ușoare și medii de infectări cu COVID-19, pentru decongestionarea altor unități medicale, spitale din zona Dobrogei.
„Lucrările de montare continuă cu cel de-al doilea modul care asigură infrastructura necesară pentru o capacitate de peste 100 de paturi, destinat triajului și izolării pacienților infectați cu COVID-19, odată cu sosirea celui de-al doilea convoi militar care a ajuns, marți, 31 martie, pe Stadionul Portul din Constanța cu materialele necesare”, a transmis MApN.
Militarii din forțele navale și terestre se ocupă de montarea unității medicale, iar autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, operatorii economici și alte entități juridice din Constanța sprijină MApN, pentru asigurarea facilităților necesare funcționării SMMIT.
După terminarea activităților de montare și operaționalizarea logistică, va urma operaționalizarea medicală care prevede dotarea cu aparatură medicală a facilităților medicale și obținerea acreditării/avizării a SMMIT Constanța de către Ministerul Sănătății.
Operațiunile de pregătire a campusului sunt realizate cu sprijinul militarilor din Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Terestre, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii, Comandamentul Logistic Întrunit și Direcția medicală a MApN.
Primul spital modular militar – Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central – a fost instalat în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni, iar în cursul zilei de sâmbătă, 28 martie, când a fost vizitat de președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovid Orban, a fost declarat operațional.