Prima pagină » Coronavirus » COVID -19. Cine răspunde pentru haosul de la Sanatoriul Dărmănești? Focarul de aici este o bombă cu ceas!

COVID -19. Cine răspunde pentru haosul de la Sanatoriul Dărmănești? Focarul de aici este o bombă cu ceas!

Situația la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești se înrăutățește de la o zi la alta. Numărul persoanelor confirmate pozitiv cu Covid-19 a ajuns la 85, iar Direcția de Sănătate Publică Bacău a anunțat că abia de mâine începe testarea tuturor beneficiarilor și a personalului din cadrul centrului.

Focarul de la Dărmănești a fost descoperit, sau mai degrabă a devenit public pe data de 5 mai. Atunci, 64 de persoane erau infectate, iar după ce cazul a devenit public, conducerea Centrului Neuropsihiatric din Dărmănești a declarat că nu a solicitat testarea beneficiarilor deoarece i-a bănuit pe aceștia că mimează o eventuală afecțiune.

S-a autosesizat și Avocatul Poporului în cazul de COVID-19

Avocatul Poporului a solicitat Ministrului Sănătății luarea de măsuri urgente față de situația dramatică de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești. În lipsa asistentelor, beneficiarii aflați acolo sunt tratați de persoane fără calificare: contabil, administrator, muncitor necalificat, la indicațiile singurului medic aflat în tură.

Astfel, în lipsa personalului de specialitate, crizele psihomotorii, alte episoade de agitație specifice diagnosticelor psihice nu pot fi gestionate, personalul fiind extrem de puțin, epuizat din toate punctele de vedere.

”Până în prezent nu a fost luată nicio măsură pentru instituirea tratamentului specific pentru persoanele depistate pozitiv, starea fizică și psihică a personalului este afectată grav, iar în ceea ce privește beneficiarii testați negativ, nu le sunt asigurate condiții decente. Aceștia au fost cazați într-o încăpere fără iluminare naturală, fără minime condiții pentru asigurarea igienei personale, creându-le un maxim disconfort”, spune Avocatul Poporului, Renate Weber.

Pacienții se simt abandonați

Potrivit sursei citate, beneficiarii se simt abandonați, au nevoie de susținere psihologică

„Este nevoie de relocarea beneficiarilor testați negativ, într-una din clădirile centrului care să asigure condiții minime (paturi), sau prin delimitarea pavilionului principal cu stabilirea unor trasee clare în vederea prevenirii infectării acestora, cu evitarea pe cât posibil a scoaterii acestora din centru, știut fiind faptul că o schimbare de locație ar afecta starea psihică a acestora, asigurarea tratamentului specific Covid-19”, mai precizează Avocatul poporului

DSP Bacău a întârziat două săptămâni testările

Direcția de Sănătate Publică Bacău a întârziat testarea vreme de două săptămâni invocând lipsa metodologiei de testare, care a apărut la 28 aprilie și susține că 58 de persoane sunt asimptomatice, în ciuda faptului că, la fiecare câteva ore, o nouă ambulanță preia din centru un nou caz grav de persoană infectată cu coronavirus.

Situația de la Dărmănșeti nu este singulară

La Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni și la Centrul de Recuperare a Copiilor cu Dizabilități Piatra Neamț, instituțiile statului au intervenit târziu.

Aproape 100 de persoane incluse în sistemul de asistență socială din România și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus. Este vorba de 98 de bătrâni și adulți cu dizabilități. Noul coronavirus nu a ucis niciun copil care beneficiază de aceste servicii, a transmis luni conducerea Autoritatății Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

Din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în România, aproximativ 10% provin din centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane adulte cu dizabilități, a anunțat, luni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, Evenimentul, Semne Particulare, Monitorul de Bacau) ... vezi toate articolele