Prima pagină » Coronavirus » COVID-19. Cum ajută Stephen Hawking omenirea să lupte împotriva coronavirusului

COVID-19. Cum ajută Stephen Hawking omenirea să lupte împotriva coronavirusului

COVID-19. Cum ajută Stephen Hawking omenirea să lupte împotriva coronavirusului

Genialul Stephen Hawking, decedat în urma unei grave suferințe (scleroză laterală amiotrofică, ASL), este pomenit și după moarte pentru un gest legat de numele său. Ventilatorul pe care l-a folosit astrofizicianul britanic a fost donat Spitalului Papworthm,din Cambridge, pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu Covid-19.

Stephen Hawking s-a stins din viaţă în 2018, la vârsta de 76 de ani. Boala de care suferea l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi l-a obligat să folosească încă din anii ’80 un sintetizator de voce.

Lucy Hawking, fiica omului de știință, a declarat pentru Cambridge Independent că tatăl său „a primit un tratament minunat, dedicat şi solidar la Royal Hospital Papworth şi la Addenbrooke’s Hospital din Cambridge”. Ca pacient care necesita ventilaţie, îngrijirile oferite de Spitalul Papworth „au fost extrem de importante pentru tatăl meu şi l-au ajutat să depăşească momente dificile”.

Fiica savantului a explicat că, „după moartea lui, am restituit întregul echipament medical pe care l-a utilizat şi care aparţinea NHS (n.r. – Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie), dar au rămas câteva lucruri pe care el le cumpărase”.

Ținând cont de criza pe care a provocat-o virusul Covid-19, Lucy a precizat că a luat legătura cu șefii Spitalului Papworth pentru a oferi ventilatorul astrofizicianului Stephen Hawking.

Marele savant Stephen Hawking a contribuit la stabilirea bazelor cosmologiei moderne şi a devenit un personaj emblematic al culturii populare. Vocea robotică a sintetizatorului prin care a fost obligat să comunice din anul 1985 şi silueta sa în scaun cu rotile au apărut în numeroase programe şi seriale de televiziune.

Autor