COVID-19. Dr. Alexandru Rafila, la Gândul Live: Cred că vor apărea focare în perioada următoare / Acele teorii că după 70 de zile virusul dispare nu prea stau în picioare
This browser does not support the video element.
Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a explicat, într-o intervenție la Gândul live, că o explozie a numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus în prezent este puțin probabilă dacă populația continuă să respecte regulile de distanțare socială și igienă, dar că este posibil ca în perioada următoare să apară noi focare.
„Stăm pe un soi de platou cam de câteva săptămâni, avem 300- 350 de cazuri care se înregistrează zilnic, în medie. Cred că putem să spunem când a fost atins vârful în România când o sa vedem o descreștere constantă, măcar de câteva zile, a numărului de cazuri încât să ajungem la concluzia că am trecut vârful primului val epidemic, pentru că e probabil ca în cursul toamnei sau iarna să mai asistăm la un număr important de imbolnaviri”, a declarat Dr. Alexandru Rafila, la Gândul Live.
În ceea ce privește riscul apariției unui val de îmbolnăviri în perioada următoare relaxării unor măsuri restrictive, până la venirea toamnei, Alexandru Rafila consideră că această evolușie depinde foarte mult de cum continuăm obiceiurile dobândite în ultimele două luni.
„Dacă o să încercăm cât de cât să respectăm această distanțare socială fizică, să respectăm regulile de igienă, să purtăm măști în spații închise, atunci nu cred că va fi o explozie, dar ceea ce cred e că vor apărea focare în perioada următoare. Adică lucrurile la nivel național vor părea că sunt sub control, dar pot apărea focare, iar identificarea lor rapidă și izolarea și stingerea acestor focare cred că o să fie prioritatea de sănătate publică în perioada următoare”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
„Acele teorii că după 70 de zile virusul dispare nu prea stau în picioare, sunt multe țări în care infecția evoluează de mai mult de 70 de zile deja și virusul nu a dispărut, ba dimpotrivă, dacă renunți la măsurile de prevenire, reapare un număr mai mare de cazuri”, a detaliat Alexandru Rafila.
„Ținta noastră nu e să imunizăm un număr cât mai mare prin îmbolnăvire. E clar că ideea e să îmbolnăvești un număr cât mai mic de persoane”, a explicat Alexandru Rafila.
Potrivit lui Alexandru Rafila, e important ca imunizarea prin îmbolnăvire să nu se producă într-un timp scurt, de câteva luni
„Să încercăm să avem un număr cât mai mic de persoane îmbolnăvite, mai ales din categoriile la risc, care dau procentul mare de internări în secțiile de terapie intensivă și implicit de decese. Asta era ideea nu a izolării, ci a protejării persoanelor vârstncie, să reducem riscul de îmbolnăvire la aeste categorii, dar lucrul ăsta o să continue până o să găsim un vaccin și ar trebui să fie, în accepțiunea mea și a celor care lcurează în sănătatea publică, primele persoane vaccinate în cazul dosponibilității unui astfel de produs”
Noul coronavirus mai degrabă seamănă cu o nouă gripă, decât cu HIV, pentru că e o infecție pe cale respiratorie, aceeași cale de transmitere, de multe ori și complicațiile sunt asemănătoare, poate avem și norocul de la gripă, în sensul să avem un vaccin care să fie eficace, a spus Alexandru Rafila.
În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor și piscinelor, Alexandru Rafila crede că se vor găsi variante și în funcție de contextul epidemiologic, și pentru cele în spații închise, dar, în prima etapă, redeschiderea doar a teraselor probabil că o să fie un bun exercițiu pentru funcționarea în interior.
Referitor la piscine, Alexandru Rafila a spus că transmiterea e puțin probabilă, există și un studiu al Centrului de control al bolilor din SUA, dar și aici densitatea e cea care condiționează riscul, iar soluțiile probabile vor fi prelungirea orarului și un număr limitat de persoane care să intre în facilitate.
În ceea ce privește tratamentul cu Remdesivir, Alexandru Rafila a spus că în prezent sunt trei centre de testare, pentru pacienții în stare gravă, în această fază. „Dacă reușim să aducem acest studiu, care e coordonat de OMS în România, probabil și alte categorii de pacienți pot fi incluse”, a conchis explicat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.