Prima pagină » Coronavirus » COVID-19. Moare coronavirusul când vremea e caldă sau când consumăm alcool și usturoi? Mituri demontate de OMS

COVID-19. Moare coronavirusul când vremea e caldă sau când consumăm alcool și usturoi? Mituri demontate de OMS

COVID-19. Moare coronavirusul când vremea e caldă sau când consumăm alcool și usturoi? Mituri demontate de OMS

Organizația Mondială a Sănătații a răspuns celor mai frecvente întrebări ale oamenilor legate de răspândirea și modalitățile de prevenire ale coronavirusului. În felul acesta, OMS a demontat o serie de mituri despre COVID-19. Așadar, OMS recomandă igineizarea atentă și frecventă a mâinilor și anunță că vremea caldă sau rece, dușul fierbinte, consumul de usturoi sau de alcool, antibioticele sau picăturile nazale nu ne ajută în prevenția sau uciderea coronavirusului.

Iată 19 mituri demontate de OMS:

Rețelele mobile 5G NU răspândesc  boala COVID-19

Virușii nu pot fi transmiși prin unde radio / rețele mobile. Există țări în care nu sunt rețele mobile 5G, dar în care coronavirusului s-a răspândit.

Coronavirusul se răspândește prin picături respiratorii, când o persoană infectată tușeste, strănută sau vorbește. Oamenii se mai pot infecta atingându-și ochii, nasul sau gura după ce au intrat în cotnact cu o suprafață  contaminată.

Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25° C NU împiedică răspândirea coronavirusului

Te poți îmbolnăvi de  COVID-19, indiferent de cât de soare sau cât de cald este afară. Țările cu temperaturi calde au raportat cazuri de COVID-19. Pentru a vă proteja, asigurați-vă că vă curățați mâinile frecvent și minuțios și evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul.

Vă puteți vindeca din boala COVID-19. Dacă v-ați infectat cu coronavirus, nu înseamnă că îl veți avea toată viața

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 se pot vindeca. Virusul poate fi eliminat din corp. Dacă vă infectați, asigurați-vă că vă tratați simptomele. Dacă aveți tuse, febră și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii medicale.

Dacă îți poți ține respirația timp de 10 secunde fără să simți simți un disconfort, asta NU înseamnă că nu ai luat boala COVID-19

Cele mai des întâlnite simptome ale bolii COVID-19 sunt tusea uscată, starea de oboseală și febra. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, ca pneumonia. Cea mai bună modalitate de a confirma existența virusului în corp este cu un test de laborator. Nu poți confirma  infectarea cu Sars-Cov2 cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Consumul de alcool nu vă protejează în lupta potriva coronavirusului. Din contră, poate fi periculos

Consumul frecvent sau excesiv de alcool vă poate provoca probleme de sănătate. Nicidecum nu vă protejează de coronavirus.

Coronavirusul se răspândește și în zone calde sau cu climat umed

Din dovezile rezultate până acum, coronavirusul  poate fi transmis în în toate zonele, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă. Indiferent de climă, adoptați măsuri de protecție dacă locuiți sau călătoriți într-o zonă care raportează COVID-19. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este spălarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care pot fi pe mâinile voastre și evitați infecțiile care ar putea apărea atingându-vă apoi ochii, gura sau nasul.

Vremea rece sau zăpada nu ucid coronavirusul

Nu avem niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sa orice altă boală. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura externă sau de vreme.

O baie fierbinte nu vă protejează de coronavirus

O baie fierbinte nu va împiedica coronavirusul. Temperatura normală a corpului vostru rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, a face o baie cu apă extrem de fierbinte poate fi chiar dăunător pentru piele.

Noul coronavirus NU poate fi transmis prin înțepături de țânțar

Până în prezent, nu există informații care să demonstreze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Vorbim despre un virus care se răspândește în principal prin picăturile generate de o persoană infectată.

Uscătoarele de mână NU ucid coronavirus

Uscătoarele de mâini nu pot ucide virusul Sars-Cov2. După ce vă spălați pe mâini este indicat să vă uscați folosind mai degrabă prosoape de hârtie.

Poate o lampă cu ultraviolete să ucidă noul coronavirus?

Nu. Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii. Radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.

Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (adică au o temperatură corporală mai mare decât cea normală) din cauza infecției cu noul coronavirus.

Persoanele care au coronavirus, dar nu au încă febră nu pot fi detectate.

Dacă mă stropesc cu alcool sau clor ucid virușii?

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va omorî virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea cu astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau pentru ochi și piele. Atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu  ne protejează de coronavirus.Coronavirusul are nevoie de un vaccind propriu, întrucât este nou și diferit de alți viruși.

Picăturile nazale cu soluție salină NU poate preveni infecția cu noul coronavirus

Nu avem dovezi că picăturile pentru nazale cu soluție salină ar putea proteja oamenii de infecțiile cu noul coronavirus. Nu s-a demonstrat  că utilizarea frecventă a picăturilor ar putea preveni infecțiile respiratorii.

Dacă mănânc usturoi mă protejez de coronavirus?

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Dar nu există nicio dovadă  că usturoil ne protejează de coronavirus.

Coronavirusl afectează doar persoanle în vârstă? Sau și persoanele tinere pot avea de suferit?

Nu doar persoanele cu vârste înaintete se pot îmbolnăvi de COVID-19. Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Oamenii în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

Antibioticele NU sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor,  ci numai a bacteriilor. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament pentru coronavirus.

Toruși, dacă sunteți spitalizat pentru COVID-19, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.