COVID-19. Purtarea măștii, obligatorie din 15 mai. Cum putem steriliza masca pentru a o reutiliza
Președintele României a anunțat miercuri că, după ieșirea din starea de urgență, începând cu data de 15 mai, cetățenii vor fi obligați să poarte mască în spațiile publice închise.
Atât OMS, cât și Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA recomandă purtarea măștilor de întreaga populație și spun că o barieră fizică este mai bună decât niciuna, pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat pentru Libertatea că România va reuși să producă un milion de măști pe zi până în data de 15 mai prin companiile Taparo și Romarm, iar acestea vor costa 2 lei, la care se va adăuga TVA.
În mod normal, măștile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilzare. Potrivit unui document al Centrului European pentru Prevenția Bolilor și Control (ECDC) din cauza stocurilor limitate, se pot utiliza o serie de metode pentru sterilizarea acestora. Atenție, însă, reutilizarea unei măști va fi pe o perioadă determinată de timp.
Sterilizarea măștilor
Acestea pot fi spălate și călcate cu fierul de călcat setat la 134 de grade. Măștile se pot deforma, însă. Documentul arată că folosirea vaporilor de peroxid de oxigen (apă oxigenată) este o metodă eficientă pentru decontaminare.
Măștile și-au menținut funcțiile după 10-20 de cicluri de călcare cu astfel de vapori, însă după aceea au survenit degradarea.
Alte metode de sterilizare sunt radiațiile gamma, decontaminarea cu ozon, iradierea cu raze ultraviolete.
Care sunt principale tipuri de măști de protecție și cât de eficiente sunt?
Măștile pot fi medicale (testate și aprobate de autorități) sau realizate industrial sau individual din diverse materiale, adesea bumbac 100%. Măștile medicale se împart în două categorii principale: chirurgicale și de protecție respiratorie (supuse unor testări ale eficienței filtrării). În America, o mască N95 filtrează 95% dintre particulele submicronice de clorură de sodiu. În Europa, măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule și permit scăpări de maxim 8% către exterior, potrivit unui studiu, citat de raportuldegarda.ro.
Studiile care au analizat eficiența măștilor artizanale au arătat că în ciuda faptului că sunt mai puțin eficiente ca cele chirurgicale, oferă un grad de protecție, mai ales al celorlalte persoane față de purtător. „Orice tip de mască folosită la nivel populațional va scădea riscul de expunere virală și infecție, în ciuda etanșeității și aderenței imperfecte”. Alt studiu, citat de sursa mai sus menționată, consideră că măștile improvizate sunt mai bune decât nici o protecție, dar atrage atenția că „orice mască, indiferent de cât de eficientă este filtrarea și etanșeitatea ei, va avea efecte minime dacă nu este folosită împreună cu alte măsuri de prevenție precum izolarea persoanelor infectate, imunizarea, și spălatul des al mâinilor”.
Ludovic Orban a fost întrebat, joi, dacă România este pregătită cu stocuri de măşti, având în vedere că purtarea acestora devine obligatorie din 15 mai.
„Cu siguranţă, am discutat această chstiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Preocuparea noastră a fost să sunţinem producători români să facă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată. Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină”, a răspuns premierul, potrivit News.ro.