Prima pagină » Coronavirus » COVID-19. Româncă din Suedia: „Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca în celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată”

COVID-19. Româncă din Suedia: „Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca în celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată”

COVID-19. Româncă din Suedia: „Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca în celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată”

O româncă stabilită în Suedia spune că statul a avut o problemă în gestionarea deceselor în rândul vârstincelor, pentru că a acționat târziu în cazul căminelor de bătrâni. Totuși, românca, asistentă medicală este de părere că în multe țări a existat un număr mare de decese și numeni nu și-a cerut scuze așa cum a făcut Ministrul Sănătății din Suedia. 

Românca Dana Henrig a explicat că problema Suediei a fost ca în multe alte țări, întârzeierea dotărilor medicale în căminele de bătrâni. Totuși, Guvernul este de apreciat, din punctul de vedere al asistentei, pentru comunicare cu cetățenii chiar și în cazul unui aparent eșec de strategie.

„Poate părea puțin șocant pentru România, dar e un mod de acțiune destul de frecvent al administrației suedeze, care ține legătura mereu cu cetățenii săi nu numai în ceea ce privește indicațiile pe care le au de dat, dar iată, în acest caz, și comunicarea unui aparent eșec, așa cum se vede la ora actuală. Suedezii și-au cerut scuze public pentru că nu au reușit să-și protejeze eficient bătrânii, persoanele cazate în centrele de persoane vârstnice. Uitându-ne la tabloul mondial, nimeni nu prea a reușit să-și protejeze eficient persoanele în vârstă, dar adevărul este că numai suedezii și-au cerut public scuze pentru aceasta”, a punctat Dana Hering. În toate celelalte țări europene care se confruntă cu pandemia de Covid procentul deceselor în rândul grupei de vârstă a seniorilor este, din păcate, foarte mare. Procentul deceselor în rândul persoanelor în vârstă infectate cu Covid este covârșitor peste 75 de ani. La noi, la ora actuală, există 3.220 de decese în Suedia, aproximativ, dintr-un total de 30.000 de persoane infectate de virus și depistate pozitiv. Mai mult de jumătate sunt persoane în vârstă, peste 75 de ani, și foarte mulți provin, într-adevăr, de la casele de bătrâni, acolo unde s-a întârziat dotarea cu materiale și cu luarea mai multor măsuri de protecție”, a explicat Dana Hering la Digi24. Problema a fost, cam ca peste tot, accesul personalului în casele de bătrâni și o problemă de dotare cu materiale. S-a întârziat și cred că la aceste două aspecte se referă ministrul sănătății din Suedia. Toate aceste măsuri de protecție a căminelor de bătrâni trebuiau luate puțin mai repede și probabil că ar fi fost puțin mai eficiente”, a pivestit românca.

Asistenta medicală a explicat că  și economia Suediei a fost afectată de coronavirus.

„Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca și celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată. Bănci, finanțe, totul ține de globalizare. Suedia nu are agricultură. Și aici cam toate afacerile au fost afectate de criză, foarte multă lume a intrat în șomaj, multă lume și-a redus activitatea, nu putem sub nicio formă să vorbim despre protejarea economiei în aceste condiții, pentru că nu prea ai cum să protejezi întreg lanțul de import-export, transporturile, avioanele, industria turismului, care s-a prăbușit complet. Toate sunt elemente care nu mă fac să cred că Suedia și-ar fi protejat ceva anume”, a arătat Dana Hering.

Arhitectul strategiei antiepidemice din Suedia insistă că va da rezultate

Strategia Suediei de contracarare a coronavirusului va asigura că valul al doilea al epidemiei va fi doar unul mic, spre deosebire de alte ţări care vor fi nevoite să revină la restricţiile privind deplasările, afirmă Anders Tegnell, arhitectul politicilor medicale suedeze, conform Financial Times.

Anders Tegnell, epidemiologul din Suedia care a conceput strategia de evitare a restricţiilor privind deplasările, estimează că 40% dintre persoanele care locuiesc în Stockholm vor fi imune la Covid-19 până la sfârşitul lunii mai, oferind ţării un avantaj împotriva unui virus care va fi prezent „foarte mult timp”.

„În toamnă, va fi al doilea val. Suedia va avea un nivel ridicat de imunitate, iar numărul cazurilor probabil va fi destul de mic. Dar Finlanda va avea un grad foarte redus de imunitate. Oare Finlanda va trebui să aplice din nou restricţii complete de circulaţie?”, a declarat Anders Tegnell.

Suedia şi Anders Tegnell se află în atenţia întregii lumi, în contextul în care au avut o reacţie diferită la pandemie.

Şcolile primare şi secundare, cafenelele, restaurantele şi magazinele funcţionează aproape normal în Suedia, autorităţile bazându-se pe respectarea voluntară a regulilor de distanţare şi pe faptul că mulţi angajaţi lucrează de acasă. Cursurile pentru elevii de peste 16 ani au fost suspendate, universităţile sunt închise, iar adunările de peste 50 de persoane sunt interzise. Suedia are cea mai relaxată abordare antiepidemică din ţările europene.

În Suedia sunt peste 3000 de decese cauzate de coronavirus.