Varianta actuală a virusului SARS-CoV-2 infectează mai ușor celulele umane față de varianta inițială a virusului, cea care a apărut la începutul pandemiei în China.
Astfel, este foarte probabil ca această tulpină virală a coronavirusului să fie mai contagioasă, cu toate că acest detaliu nu a fost confirmat deocamdată, se arată într-un studiu publicat în revista Cell și citat de Hotnews.
„Nu ştim încă dacă o persoană se recuperează mai puţin bine după tulpina actuală sau nu. Se pare că virusul se înmulţeşte mai bine şi poate fi mai transmisibil, dar noi ne aflăm încă în stadiul în care încercăm să confirmăm această ipoteză. Însă câţiva foarte buni geneticieni din domeniul virusului lucrează la acest aspect”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, pentru Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA).
După ce a ajuns în Europa, noua variantă a noului tip de coronavirus a devenit dominantă. Totodată, varianta, denumită D614G, a ajuns și în Statele Unite.
Mutaţiile genetice ale noului coronavirus sunt urmărite în lumea întreagă de către oamenii de ştiinţă, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le descoperă şi pe care le publică apoi în cadrul unei baze internaţionale de date, GISAID, care conţine deja peste 30.000 de secvenţe genetice până în prezent.
Autorii noului studiu, cercetători de la universităţile Sheffield şi Duke şi de la Laboratorul Naţional din Los Alamos, au anunțat în luna aprilie că noua tulpină virală a devenit cea dominantă și au avertizat că această mutație face ca virusul să se transmită mai ușor.
Cu toate acestea, afirmația lor a fost criticată, întrucât echipa nu a dovedit că mutația însăși ar fi cauza principală a dominației sale. Oamenii de ştiinţă au realizat apoi cercetări şi experimente suplimentare, mai ales la cererea editorilor revistei Cell.
Oamenii de știință au analizat mai întâi date provenind de la 999 de pacienţi britanici spitalizaţi din cauza COVID-19 şi au observat că pacienţii care aveau această variantă prezentau mai multe particule virale în organism, însă fără ca acest aspect să schimbe gravitatea bolii lor, aceasta fiind o veste încurajatoare.
Pe de altă parte, experimente de laborator au arătat că varianta în cauză era de trei până la şase ori mai capabilă să infecteze celule umane.
„Pare probabil să fie vorba despre un virus mai apt”, a declarat Erica Ollmann Saphire, care a realizat unul dintre aceste experimente, la Institutul La Jolla de Imunologie.
Concluzia este că dacă noul coronavirus care circulă în prezent în lume este „mai infecţios”, atunci el nu este neapărat şi „mai transmisibil” între oameni.