COVID-19. Testare imunologică, în fiecare județ. Nelu Tătaru: Vom solicita acordul pacienţilor veniți la analize pentru diverse patologii
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a dat detalii despre un studiu de seroprevalenţă pentru COVID-19, care se va face în această vară, în fiecare judeţ. Se va folosi serul rezidual al pacienților care vor merge la laboratoare pentru unele analize, cu acordul lor.
Potrivit Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, studiul va fi derulat în lunile iunie, iulie și, probabil, august. „Am anunţat că în această vară vom avea un studiu de seroprevalenţă. Acest studiu se va desfăşura în lunile iunie-iulie şi cred că şi august, în care la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fiecărui judeţ din această regiune, pe nouă grupe de vârstă, în care vom vedea exact cam cât din populaţia României, cât din populaţia judeţului, din grupa de vârstă s-a imunizat, iar în funcţie de acest rezultat putem previziona pe viitor şi o reapariţie a unui episod şi amploarea acestuia”, a precizat Tătaru într-un interviu, citat de Stirile Pro TV.
Acest studiu este menit să descopere în ce măsură populaţia ţării a trecut prin boală. Potrivit ministrului, testarea imunologică se va face în laboratoare din fiecare județ.
În urma testării, autoritățile de sănătate publică pot să știe la ce să se aștepte
„În fiecare judeţ vor fi selectate trei laboratoare, la aceste laboratoare se vor prezenta pacienţi pentru seturi de analiză pentru diverse patologii. Noi vom solicita acordul acestor pacienţi să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt nişte teste imunologice. Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu şi ne va da şi rezultatul. Se recoltează sânge pentru analizele la care s-au prezentat, noi serul rezidual de la această recoltare de sânge îl vom folosi”, a afirmat Tătaru.
„Modul în care se selectează cei care vor participa la această testare este cel aleatoriu. Se vor alege persoane aparținând unor categorii de vârstă, din 10 în 10 ani. Sunt persoane care se vor prezenta în diverse spitale, în ambulatorii de specialitate, camere de gardă, pentru efectuarea de analize pentru orice fel de afecțiune sau pentru o verificare a stării de sănătate pur și simplu, și de la ele se va recolta, pe baza unui consimțământ informat și semnat, o cantitate de ser”, a explicat, recent, Alexandru Rafila.
„Ne arată care persoane au trecut prin infecție și au anticorpi, care au fost categoriile de vârstă cele mai afectate, care au fost locurile cele mai afectate, mediile cele mai afectate (urban/rural), iar autoritățile de sănătate publică să știe la ce să se aștepte, care a fost circulația virusului și ce măsuri să ia eventual în toamnă, dacă cumva vom asista la un al doilea val”, a arătat Alexandru Rafila.