COVID-19. Varianta Omicron a devenit dominantă și în Franța
Varianta Omicron a devenit dominantă printre infecţiile cu COVID-19 în Franţa. Numărul cazurilor de coronavius a crescut alarmant în ultimele zile, a precizat Sănătatea Publică franceză, potrivit France Presse.
„Peste 62% dintre teste au arătat un profil compatibil cu varianta Omicron la începutul ultimei săptămâni a anului, față de 15% în cea precedentă”, a precizat agenția franceză din domeniul sănătății publice în ultima sa anchetă săptămânală.
Situația nu este deloc surprinzătoare, întrucât varianta Omicron este deosebit de contagioasă şi a devenit deja majoritară în alte ţări europene precum Marea Britanie şi Portugalia.
Numărul de cazuri a depășit chiar și 200.000 pe zi. În total, spitalele franceze au primit 18.321 de pacienți cu COVID, între care mai bine de 10% (1.922) au fost internați doar în ultimele două zile.
Peste 3.500 de bolnavi sunt în stare critică, la ATI.
Confruntat cu valul de infectări, guvernul a anunțat luni noi măsuri sanitare de restricție precum utilizarea obligatorie a telemuncii în companii și anularea evenimentelor publice de Anul Nou.
Epidemia de COVID a ucis, în total, 123.552 de persoane în Franța, până în prezent.
Cum știm dacă avem COVID, gripă sau o banală răceală? Explicațiile specialiștilor
COVID-19, gripa și răceala sunt trei afecțiuni care au simptome similare, astfel că, spre exemplu, o persoană care are dureri în gât, îi curge nasul și are dureri musculare nu își poate da seama prea ușor de care dintre cele trei boli suferă.
Numărul de cazuri de COVID-19 a crescut pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit, dar numărul de spitalizări pare să rămână relativ scăzut.
Pentru persoanele vaccinate, dovezile sugerează că infecția cu această variantă pare mai puțin probabil să fie severă, a declarat pentru CNN epidemiologul și fostul director al Departamentului de Sănătate din Detroit, dr. Abdul El-Sayed.
Multe infecții cu COVID-19 se pot manifesta ca o răceală sau o gripă. Cel mai bun mod de a afla despre care boală este vorba este testarea, spune dr. Sarah Ash Combs, medic pediatru.
„În lipsa unui test, aș spune că este foarte dificil să distingem. Trebuie să tratăm simptomele răcelii în același fel ca pe cele de COVID”, spune Combs.