Prima pagină » Coronavirus » COVID-19. Vești îngrijorătoare din Suedia, țara care a încercat imposibilul până în ceasul al 12-lea

COVID-19. Vești îngrijorătoare din Suedia, țara care a încercat imposibilul până în ceasul al 12-lea

COVID-19. Vești îngrijorătoare din Suedia, țara care a încercat imposibilul până în ceasul al 12-lea

Suedia a înregistrat joi o explozie a numărului de îmbolnăviri, cu 613 noi cazuri de persoane infectate. Este cel mai mare salt în ultimele șapte zile și cel de-al treilea cel mai mare de la începerea crizei, urcând bilanțul țării nordice la 12.540 infectări.

Numărul de decese s-a majorat joi cu 130, fiind cel de-al doilea cel mai mare număr zilnic de decese după cel de ieri, ducând totalul morților de la 1.203 la 1.333, potrivit Daily Mail. Până în prezent, Suedia a adoptat o abordare mai flexibilă decât alte state europene în faţa epidemiei, chemându-l pe fiecare cetăţean ‘să-şi asume responsabilităţile’ şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.

Printre măsurile cele mai stricte adoptate se numără interzicerea adunărilor cu peste 50 de persoane şi a vizitelor la căminele de bătrâni. Suedia menține totuși deschise barurile, restaurantele și școlile. Guvernul a interzis adunările cu mai mult de 50 de persoane, dar antrenamentele echipelor sportive din țară decurg normal.

Mai mult, nordicii se pregătesc să reia fotbalul. Pe 17 aprilie, încep meciurile din eșaloanele inferioare, de la divizia a patra până la a șaptea, precum și competițiile destinate juniorilor. O zi mai târziu, pe 18 aprilie, debutează turneul „Stockholm Challenge”, la care vor participa patru echipe feminine din capitala Suediei.

Guvernul primește undă verde pentru măsuri anti-COVID-19

Parlamentul suedez a adoptat joi un proiect de lege ce acordă temporar guvernului puteri sporite în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, care a făcut deja peste 1.000 de victime în această ţară, informează AFP.

Legea, ce va fi în vigoare între 18 aprilie şi sfârşitul lunii iunie, acordă coaliţiei conduse de social-democraţi posibilitatea, printre altele, de a închide temporar întreprinderi, porturi şi aeroporturi sau de a limita adunările publice, fără a cere votul parlamentului.

‘Este important ca guvernul să aibă acces la mai multe instrumente în lupta împotriva coronavirusului, dacă se vor dovedi necesare’, a declarat deputata social-democrată Kristina Nilsson în dezbaterea de joi din parlament.

Criticată o vreme de opoziţie, legea prevede că parlamentarii pot anula o măsură luată de guvern dacă o consideră inutilă.
În plus, executivul nu este autorizat să decreteze măsuri care restrâng drepturile garantate de Constituţie, fără acordul prealabil al parlamentului unicameral.

Citește și