Prima pagină » Coronavirus » COVID-19. Numărul cazurilor noi a scăzut sub 2.000, săptămâna trecută, prima dată după aproape o lună și jumătate. A crescut numărul cadrelor medicale infectate

COVID-19. Numărul cazurilor noi a scăzut sub 2.000, săptămâna trecută, prima dată după aproape o lună și jumătate. A crescut numărul cadrelor medicale infectate

COVID-19. Numărul cazurilor noi a scăzut sub 2.000, săptămâna trecută, prima dată după aproape o lună și jumătate. A crescut numărul cadrelor medicale infectate
Numărul cazurilor noi confirmate a fost în scădere săptămâna trecută

Cazurille noi de infecție cu noul coronavirus înregistrate într-o săptămână sunt, pentru prima dată din 29 martie, sub pragul de 2.000, conform Raportului săptămânal de supraveghere al Institutului Național de Sănătate Publică, cu date valabile până la 10 mai, făcut public miercuri. Pe de altă parte, numărul și ponderea infecțiilor noi cu COVID-19 în rândul cadrelor medicale sunt în creștere.

În săptămâna 4 – 10 mai, numărul cazurilor de infecție cu CARS-Cov-2 a fost sub 2.000, nivel înregistrat ultima oară în săptămâna 23 – 29 martie.

Până la data raportării, erau 15.501 de cazuri confirmate și 966 de decese.

89,3% din decese aveau comorbidități asociate, 76,6% au fost la persoane de peste 60 de ani și 60,8% au fost la bărbați, arată raportul săptămânal al INSP.

Afecțiunile cardiovasculare sunt cea mai frecventă coborbiditate, cu 576 de decese, respectiv  59.6%.

În săptâmana 4 – 10 mai, 37.5% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Neamț, Suceava, Bacău, București și Galați.

38% din totalul deceselor au fost înregistrate în Galați, Sibiu, Suceava, București și Mureș.

Două județe înregistrează o incidență aparentă >50/100.000 locuitori.

Aproape 500 de cadre medicale s-au infectat în ultima săptămână

1 din 7 cazuri a fost înregistrat la personal medical. Este vorba de un număr de 2.264 de persoane, față de 1.771, la ultima raportare, din 3 mai, ceea ce reprezintă o proproție de 14,6% din numărul total de cazuri, față de 13,1% din săptămâna anterioară, arată raportul INSP.

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a explicat recent, într-o intervenție la Gândul Live, că, dacă este înregistrată o scădere constantă a numărului de cazuri noi timp de mai multe zile, se poate spune că a fost atins primul vârf epidemic. „Stăm pe un soi de platou cam de câteva săptămâni, avem 300- 350 de cazuri care se înregistrează zilnic, în medie. Cred că putem să spunem când a fost atins vârful în România când o sa vedem o descreștere constantă, măcar de câteva zile, a numărului de cazuri încât să ajungem la concluzia că am trecut vârful primului val epidemic, pentru că e probabil ca în cursul toamnei sau iarna să mai asistăm la un număr important de imbolnaviri”, a declarat Dr. Alexandru Rafila, la Gândul Live.

Încă nouă decese cauzate de noul coronavirus au fost anunțate, miercuri, de Grupul de Comunicare Strategică, astfel că, până pe 13 mai, bilanțul deceselor de pe teritoriul României a ajuns la 1.016.

Conform celei mai recente raportări, de marți, a GCS, bilanțul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din România a ajuns la 15.778. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.685 au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, de la informarea anterioară transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate sub 200 de cazuri noi, respectiv 190.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele