Planul medicului Adrian Streinu Cercel pentru perioada de după starea de urgenţă, legat de izolarea vârstnicilor încă trei luni, este „absolut aberant” și neaplicabil, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor. Oamenii aşteaptă o hotărâre fermă în loc de „bâlbâieli”, adaugă liderul maghiar.
Kelemen Hunor a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ideea lui Streinu Cercel nu este aplicabilă, în condiţiile în care în România sunt peste 3,5 milioane de persoane de peste 65 de ani.
„Propunerea doctorului Streinu Cercel referitoare la vârstnicii care trebuie izolaţi este absolut aberantă. Nu pot să îl înţeleg pe domnul Streinu Cercel de ce face astfel de proiecte. Dacă face acest lucru pentru a testa piaţa, societatea, reacţia oamenilor, nici acest lucru nu este corect într-o astfel de perioadă de criză. Sunt peste 3,5 milioane de persoane de peste 65 de ani şi nici nu este aplicabilă ideea, când există 400.000 de paturi în toate unităţile de cazare din România, de la hoteluri de 5 stele la pensiuni. Plus că este şi o parte etică, morală a propunerii”, a spus Kelemen.
Acesta a văzut că Guvernul şi Ministerul Sănătăţii nu susţin propunerea, dar a spus că, totuşi, nu este permis să se vorbească pe mai multe voci într-o astfel de perioadă, iar comunicarea să fie atât de dezordonată şi incoerentă.
„Oamenii aşteaptă o hotărâre fermă, directă, precisă şi o previziune mai conturată decât bâlbâieli, decât proiecte depuse şi retrase, contestate. Din punct de vedere moral, politic şi logistic este o propunere inaplicabilă, care induce şi panică în rândul populaţiei”, a conchis preşedintele UDMR.
Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială. Proiectul, intitulat „Programul VACANŢA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19 primit de MEDIAFAX vine cu măsuri riguroase. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.