Spitalul clinic de urgență „Bagdasar-Arseni”, Institutul Inimii de Urgența pentru boli cardiovasculare „Niculae Stancioiu”, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, Institutul Clinic Fundeni, spitale din Craiova, Oradea și Cluj, dar și administrații locale și județene și Serviciul de Protecție și Pază se numără printre cele 16 entități care solicită fonduri europene pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, se arată într-o notă de informare a Guvernului.
Un număr de 16 cereri de finanțare, în valoare de 71,6 milioane euro, au fost depuse în cadrul apelului de proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, potrivit notei de informare a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi.
Înaintea ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban va coordona ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia se vor discuta măsurile privind prelungirea stării de alertă și o nouă etapă de relaxare a restricțiilor.
Potrivit documentului, alocarea totală pentru acest apel POIM, pentru care Ministerul Fondurilor Europene are calitatea de Autoritate de Management, este de 350 de milioane de euro.
Apelul de proiecte a fost programat a fi deschis în perioada 15 mai 2020 – 30 septembrie 2020 și este adresat mai multor categorii de beneficieri: unități sanitare publice pentru care Ministerul Sănătății stabilește necesitatea dotării, Ministerul Sănătății / alte autorități publice centrale și autorități publice locale, sau unități aflate în subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, pentru achiziții necesare gestionării crizei de sănătate publică și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Spitalul clinic de urgență Bagdasar-Arseni a făcut cerere de finanțare pentru dotarea Unității de Primiri Urgențe și a Secției Anestezie Terapie Intensivă, cu o valoare eligibilă de aproape 3,5 milioane de euro.
Cea mai mare valoare eligibilă a proiectului pentru dotare cu aparatură medicală este în dreptul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, respectiv 9,99 milioane de euro.
În topul celor mai mari sume intră două unități medicale din Craiova, Spitalul clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova, cu 9,97 milioane de euro, și Spital clinic municipal Filantropia Craiova, cu aproape 9,96 milioane de euro.
SPP a depus cerere de finanțare pentru consolidarea capacității centrului medical din cadrul Serviciul de Protecție și Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19 în valoare de 2,33 milioane de euro.
Cele 16 poiecte au intrat imediat în procesul de evaluare, iar în prezent este în derulare etapa de verificare administrativă și a eligibilității. Pe lângă acestea, se mai află în pregătire alte 95 de cereri de finanțare care urmează a fi transmise spre evaluare în perioada imediat următoare, se arată în nota ministrului Boloș.
„Evaluarea cererilor de finanțare este realizată de către AM POIM în parteneriat cu Ministerul Sănătății, care asigură analiza investițiilor propuse privind dotarea unităților sanitare publice atât prin prisma oportunității, cât și a necesității dotării acestora, în baza procedurilor de lucru stabilite la nivelul Ministerului Sănătății. Aprobarea și contractarea primelor 10 proiecte vor fi realizate ulterior parcurgerii etapei de evaluare tehnico – economică, termenul estimat la nivelul AM POIM pentru semnarea primelor contracte de finanțare fiind 15 iulie 2020”, se precicizează în document.
NOTA 1 Apelul de Proiecte POIM Consolidarea Capacității de Gestionare a Crizei Sanitare COVID 19 by Gandul.info on Scribd