Cu teoriile conspirației la psiholog: De ce nu cred unii români în coronavirus? „Sunt atât de înfricoșați de boală încât preferă să creadă că virusul nu există / Alții cred că sunt mai speciali dacă neagă boala” / Mai sunt și rebelii, care neagă orice! (EXCLUSIV)

Publicat: 16 07. 2020, 11:20
Foarte mulți români își pun multe semne de întrebare atunci când vine vorba de existența Covid / foto: pixabay.com

De ce nu cred unii români în existența virusului mortal? Ei bine, sunt mai multe motive ale acestei negații, precum și mai multe categorii de indivizi care nu acceptă că lumea se confruntă în prezent cu o pandemie. Psihologul Keren Rosner a realizat, pentru Gândul.ro, profilul celor care nu cred că virusul ce provoacă boala COVID-19 există.

„Sunt mai multe categorii ale celor care nu cred, sau nu acceptă că acest virus există. Cei mai mulți sunt cei speriați. Sunt atât de înfricoșați de virus, încât îl neagă. Este mult mai convenabil pentru ei să spună că nu există, decât să-și imagineze că această boală există și la ce pericol s-ar expune. Aceasta este prima fază de negare. Nu au cercetat nimic, doar au auzit și au preferat să accepte această variantă”, a explicat Keren Rosner pentru Gândul.ro.

Psiholog: „Sunt persoane care cred că gândesc și înțeleg dincolo de analiză”

Potrivit psihologului, a doua categorie a celor care nu cred în coronavirus sunt cei care se cred mai deștepți decât restul lumii.

„Apoi, sunt cei care se valorizează prin această negare. Au impresia că dacă ei cred altceva decât se așteaptă ceilalți și altceva decât se mediatizează sunt speciali, pentru că ei înțeleg dincolo de analiză. Consideră că au capacitatea de a analiza și de a înțelege mult mai profundă și mai complexă decât a celor care cred în varianta facilă, varianta care se mediatizează. Au o superioritate pe care o afișează în momentul în care vorbesc despre acest subiect”, explică Keren Rosner.

Psiholog: „Mai este categoria care se ia după anumite modele”

Potrivit specialistului, există și categoria celor care cred tot ce zic persoanele pe care le admiră.

„Mai este categoria care se ia după anumite modele. Dacă au simpatie față de o persoană publică sau față de o persoană din viața lor, și dacă acea persoană neagă, și ei neagă la rândul lor. Această categorie nu mai are nevoie să analizeze cu propria minte, pentru că are impresia că dacă acea persoană pe care o simpatizează a spus ceva, atunci acela este adevărul absolut”, explică psihologul Keren Rosner.

Nu în ultimul rând, există și categoria rebelilor, cea care oricum se împotrivește cam la orice…

Rebelii se revoltă oricum, nu contează subiectul!

„Mai este și categoria rebelilor. Adică cei care se revoltă tot timpul, nu contează subiectul, ei trebuie să fie diferiți și au o atitudine sfidătoare față de ceilalți, și atunci sunt ostentativi în tot ceea ce fac, în felul în care postează pe Facebook, cum vorbesc. Acum, în această perioadă este o oportunitate pentru ei să se manifeste pe acest subiect al virusului.

Sunt și oameni care percep regulile ca o formă de constrângere, de obediență”, explică Keren Rosner.

Pe de altă parte, în ceea ce privește comportamentul celor care nu respectă regulile, psihologul spune că mulți dintre aceștia reacționează spontan și individualist, cum ar fi dorința de distracție sau de concediu. Potrivit lui Rosner, în această perioadă de vară există comportamentul situațional, care nu ține cont de principii și de reguli.