Prima pagină » Coronavirus » Cum a devenit varianta alpha a coronavirusului atât de puternică. Concluziile oamenilor de știință

Cum a devenit varianta alpha a coronavirusului atât de puternică. Concluziile oamenilor de știință

Cum a devenit varianta alpha a coronavirusului atât de puternică. Concluziile oamenilor de știință
Cum a devenit varianta alpha a coronavirusului atât de puternică. Concluziile oamenilor de știință. Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu arată că tulpina SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în Marea Britanie, cunoscută sub denumirea de „varianta alpha”, reușește să se „ascundă” de sistemul imunitar.

În decembrie, oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit varianta alpha a coronavirusului, ea devenind, în timp, tot mai frecventă la nivel mondial, informează Aleph News, care citează The New York Times.

Până în aprilie, varianta alpha a devenit dominantă în Statele Unite, potrivit specialiștilor.

Viteza cu care s-a răspândit varianta alpha i-a făcut pe oamenii de știință să își dorească să înțeleagă care este mecanismul prin care aceasta a „cucerit” lumea.

Potrivit studiului, această tulpină dezactivează prima linie de apărare a organismului, câștigând, astfel, mai mult timp pentru a se înmulți.

„Este foarte impresionant. Orice virus de succes trebuie să depăşească acel prim sistem de apărare. Cu cât are mai mult succes în acest sens, cu atât este mai bun virusul”, spune dr. Maudry Laurent-Rolle, medic şi virolog la Yale.

Alpha are 23 de mutaţii care o diferenţiază de alte variante de coronavirus. Când numărul de infectării cu această variantă a început să crească în Marea Britanie, cercetătorii au început să investigheze aceste modificări genetice pentru a căuta explicaţii cu privire la motivul pentru care se răspândeşte mai repede decât alte variante.

Mulţi cercetători şi-au concentrat atenţia asupra celor nouă mutaţii care modifică aşa-numita proteină spike, care îi permite coronavirusului să invadeze celulele. Una dintre aceste mutaţii ajută virusul să se prindă mai bine de celule, îmbunătăţindu-i şansele să producă o infecţie mai puternică.

Varianta alpha a SARS-CoV-2 afectează răspunsul sistemului imunitar

Alți oameni de știință au decis să se concentreze pe modul în care varianta alpha afectează răspunsul sistemului imunitar. Gregory Towers, specialist în virusologie la University College London, a comparat celulele infectate cu varianta britanică cu alte celule, infectate cu variante anterioare ale SARS-CoV-2.

Acesta, împreună cu colegii săi de la University College London, a descoperit că celulele pulmonare infectate cu tulpina britanică au produs mult mai puțin interferon, o proteină care activează sistemul defensiv al organismului. Aceștia au mai descoperit că în celulele infectate cu tulpina alpha, genele defensive erau mai „tăcute” decât în celulele infectate cu alte variante ale virusului.

Dr. Towers a ajuns la concluzia că varianta Alpha devine „invizibilă” şi nu alertează sistemul imunitar.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele