Prima pagină » Coronavirus » Cum acționează, de fapt, vaccinul anti-COVID în organism și cât la sută din populație trebuie imunizată pentru a opri pandemia? Răspunsurile unui cunoscut medic care s-a vaccinat (EXCLUSIV)

Cum acționează, de fapt, vaccinul anti-COVID în organism și cât la sută din populație trebuie imunizată pentru a opri pandemia? Răspunsurile unui cunoscut medic care s-a vaccinat (EXCLUSIV)

Cum acționează, de fapt, vaccinul anti-COVID în organism și cât la sută din populație trebuie imunizată pentru a opri pandemia? Răspunsurile unui cunoscut medic care s-a vaccinat (EXCLUSIV)

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, s-a vaccinat, luni, împotriva SARS-COV-2. Medicul a explicat pentru GÂNDUL.RO cum a decurs întregul proces, subliniind că nu a avut reacții adverse, doar o mică amețeală specifică vaccinării. Totodată, acesta a răspuns câtorva întrăbări esențiale despre vaccinarea anti-COVID: Cum acționează vaccinul în organism, cât la sută din populație trebuie imunizată pentru a stopa pandemia, dar și care sunt diferențele între vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech şi vaccinul Moderna.

Gindrovel Dumitra: „Am avut doar o ușoară amețeală”

„M-am programat la vaccin urmând instrucțiunile Direcției de Sănătate Publică pe care le-am primit din 28 decembrie. Am mers la Spitalul Dăbuleni, acolo unde eram programat, s-a respectat programarea, iar acolo procedura s-a aplicat cap -coadă. Am semnat declarația de consimțământ, am completat chestionarul în care erau identificate câteva contraindicații, apoi am fost vaccinat. Mă simt foarte bine în rest, am avut doar o ușoară amețeală”, explică medicul Dumitra.

Vaccinul anti-Covid trebuie făcut și de pacienții care au avut boala

Totodată, medicul Gindrovel Dumitra afirmă că și o persoană care a trecut prin boală trebuie să se vaccineze. Cât privește persoanele care au avut o formă medie spre severă, medicul spune că este recomandat să treacă o perioadă de trei luni pentru ca aceștia să primească serul.

Cu siguranță trebuie vaccinați. Cunoaștem în acest moment că boala oferă o protecție discutabilă și dependentă de forma clinică pe de o parte, dar și de anumite caracteristice ale individului pe care nu le cunoaștem întru totul. Sunt pacienți care dezvoltă anticorpi în cadrul unor forme severe, dar și alții cu forme severe care nu au titrul de anticorpi satisfăcător. La fel, este unanim acceptat că la cei care au făcut o formă asimptomatică ușoară, titrul de anticorpi durează mai puțin. Din perspectiva asta, orice persoană care a trecut prin boală trebuie să fie vaccinată. Persoanele care au avut o formă medie sau severă nu au prezentat o reinfecție mai devreme de trei luni. De aceea, recomandarea este să se vaccineze la trei luni distanță. După bolilele severe există o imunosupresie al cărei grad nu-l cunoaștem, o incapacitate a sistemului imun de a reacționa la alte agresiuni. De aceea, în cazul celor cu forme medii, respectiv severe, este bine să lăsăm să treacă o perioadă de trei luni și apoi să fie vaccinați. Titrul de anticorpi obținut după vaccin este superior față de anticorpii dezvoltați de boală”, explică medicul Gindrovel Dumitra.

Cum acționează vaccinul SARS-COV-2 în organism

Vaccinul intră în organism prin intermediul acestei injecții intramusculare pe care o administrăm. Se duce la locul injectării și nu în altă parte în organism. Intră în celulă pentru că ARN-ul mesager care este conținut în acest vaccin este ambalat într-o cutiuță numită lipozom. Această cutiuță se atașează de membrana celulară imediat la locul administrării și acolo există fibre musculare, care intră practic în celula musculară, iar de aici mai departe, alături de alți 2-300 ARN mesageri care există acolo, trece la lucru. Informația de pe ARN este citită de către lipozomi, care produc mai departe niște proteine care sunt caracteristice informației ”citite”. Aici vorbim de proteina S (Spike) de pe suprafața virusului, care este produsă la nivelul celulei musculare, după care este trimisă la suprafața celulei, iar în acel moment celulele prezentatoare de antigen declanșează aceleași reacții pe care le-ar declanșa și în cazul infecției naturale, prin stimularea a cel puțin două căi: calea  limfocitelor T citotoxice, responsabile cu omorârea celulelor infectate, dar și stimularea limfocitelor B care produc anticorpi, și în același timp mai produc o stimulare a limfocitelor T cu memorie, cele care vor păstra matrița acestor anticorpi multă vreme de acum înainte, explică medicul Dumitra.

Cât la sută din populație trebuie să se vaccineze

Există niște caracteristici epidemiologice ale acestui virus, acel indice din rata de reproducere, cuprins între 2 și 3. Dacă ne raportăm la acest indice de 2 și 3, ar trebui ca undeva 60-70% din populație să se vaccineze  și atunci putem spune că am încheiat cu această pandemie. În schimb, datele care vin din Marea Britanie, și tocmai aici apare elementul de îngrijorare, pentru că discutăm de o contagiozitate mai mare. Dacă acel indice este de 10-11, va trebui să avem 80-90% acoperire la nivelul populației”, spune în continuare medicul.

Care sunt deosebirile între serurile Pfizer şi Moderna

„Diferențe nu sunt semnificative, ambele folosesc aceeași tehnologie a ARN-ului mesager. Ambele ambalează în diverse tipuri de cutiuțe tot lipozomi. Diferența constă în doza care este conținută în cele două vaccinuri, cel de la Pfizer are 30 mcg(micrograme), cel de la Moderna are 10 mcg. Cel de la Pfizer poate fi ținut la temperaturi minus 70 ,80 de grade Celsius, în schimb cel de la Moderna la minus 20 de grade Celsius. Perioada de după dezghețare pentru vaccinul Pfizer este de cinci zile în care trebuie folosit, pentru cel de la Moderna este de o lună. Acestea sunt toate diferențele mari, altele nu există”, spune vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele