Testele pentru COVID-19 trec și ele prin economia de piață, unde prețul diferă în funcție de cerere. La mai multe clinici din Capitală s-au constatat prețuri diferite, iar profitul a fost deviza clinicilor care aplică tarife diferite la testare.
În timp ce unii care au fost testați la COVID-19 din dorința de a pleca în vacanțe în țările aflate în proximitatea României, alții au fost nevoiți să plătească pentru acest test pentru a putea să-și trateze problemele urgente de sănătate.
GÂNDUL.RO a contactat o clinică care testează la cerere, fără programare. În trei luni clinica a schimbat de trei ori prețul unui test: inițial a costat 390 lei, apoi 550, iar în prezent este 450 lei.
Operatorul a precizat că nu este necesară programarea și că oricine dorește se poate testa zilnic între orele 8 și 22, iar rezultatele se primesc pe e-mail. Există și varianta ca rezultatele de pe buletinul de analize să fie în limba engleză, însă trebuie specificat înainte la centrul de prelevare.
La o altă clinică testul costă 285 de Ron, iar rezultatul este gata în 48 de ore. Operatorul call-center ne-a precizat că e nevoie de programare în prealabil. Monica Iordache, o pacientă care s-a operat la picior la o clinică privată, a precizat pentru GÂNDUL.RO că i s-a cerut testul de coronavirus. Femeia s-a prezentat cu 24 de ore înainte de ziua internării pentru a face testul care a costat-o 350 de Ron, iar recoltarea a durat în jur de 7 minute.
Nu e de ajuns să plătești la privat să te faci bine, plătești și testul COVID . Statul oare ce face, în timp ce ne sufocăm cu măști ne sufocăm și cu teste pe care le plătim. Mi-am dorit doar să mă fac bine și am așteptat șase luni să-mi scot tija din picior din cauza că nu se făceau internări la stat. La privat, într-adevăr, condițiile sunt mult mai bine, însă prețurile sunt foarte mari. Foarte mulți nu își pot permite asta, spune femeia.
În ultimele 24 de ore, în România au fost efectuate 20.581 de teste: 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.548 la cerere.
Într-un interviu pentru GÂNDUL.RO, Adriana Pistol, epidemiolog şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că românii nu se testează în număr mare deoarece sunt îngrijorați de creșterea cazurilor de COVID-19, ci ca „să plece în vacanțe în Grecia”.