Cum explică INSP faptul că un pacient cu două teste COVID-19 negative, poate muri din cauza coronavirusului! (DOCUMENT/EXCLUSIV)

Publicat: 09 09. 2020, 17:43
Cum justifică INSP că un pacient care a avut două teste COVID-19 negative, poate muri tot de coronavirus Sursă FOTO: Mediafax/FOTO

„Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente și COVID-19 trebuie raportată ca și cauză a decesului, INDEPENDENT de condițiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-1”, scrie într-un document de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP). În continuare, INSP precizează că „COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau SE PRESUPUNE că a cauzat sau a contribuit la deces”, mai arată INSP.

Surse medicale de încredere au declarat pentru că Gândul.ro că aceste aspecte arată hibele vechi de care suferă sistemul de sănătate publică.

Practic trebuie să-l declari pe pacientul infectat cu COVID-19, mort de Covid indiferent de stadiul comorbidității. Dacă are metastaze de sus până jos și pacientul e în comă nu poți spune că a murit de COVID. Virusul există și am văzut cât afectează, însă a devenit cumva o obsesie de a avea mulți morți de COVID. Spre exemplu, la spital unde sunt, un bărbat a murit din cauza unui AVC, însă a fost băgat la morți de COVID, spun surse medicale din interior pentru Gândul.ro.

Deces de COVID și la două teste negative

Un alt punct din documentul publicat de INSP arată că  „în cazurile confirmate COVID și soldate cu deces la care testele RT-PCR sunt negative (două teste) pot fi considerate deces datorat infecției cu SARS-CoV-2 , dacă clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de COVID”, potrivit INSP.

 Dacă COVID a creat o asemenea tragedie, organismul nu va avea putere să distrugă virusul, prin urmare nu se va negativa. E o dovadă mai mult decât clară că este o mușamalizare a infecțiilor nosocomiale. Sunt germeni de spital și vorbim de acinetobacter, pseudomonas etc. După scandalul de la Colectiv, mulți se feresc să vorbească de nosocomiale. Pacientul poate să moară cu pseudomonas și e mai simplu să spună că e doar din cauza COVID, spune medicul sub protecția anonimatului.

Cum justifică INSP că un pacient care a avut două teste COVID-19 negative, poate muri în urma infectării cu SARS-COV2

Într-un răspuns pentru GÂNDUL.ro, INSP precicează că persoanele cu afecțiuni cronice ar mai fi trăit dacă nu survenea infecția cu SARS-COV2 care a grăbit decesul respectivilor pacienți.

Cât privește decesele, INSP precizează că răspunsul se află în Ordinul MS ne.961/2020, subliniind că „există situații când leziunile pulmonare sunt atât de grave, încât produc decesul, chiar dacă pacientul s-a negativ la virusul SARS COV-2”.

Despre infecțiile nosocomiale, adică cele intraspitalicești, INSP susține că nu se pune problema de o mușamalizare a acestor germeni de spital, asigurându-ne că o „eventuală suprainfecție cu un germen detectat prin investigații de laborator va face și ea parte din raționamentul clinic al medicului care urmează să stabilească cauza decesului”.

Redăm integram răspunsul de la INSP