Cum luptă Franța cu pandemia de Covid-19. Ce presupune „Planul alb” declanșat de autorități

Cum luptă Franța cu pandemia de Covid-19. Ce presupune „Planul alb” declanșat de autorități
Publicat: 31/03/2020, 11:15
Actualizat: 31/03/2020, 11:51

Un medic român stabilit de ani de zile în Franța a vorbit pentru G4Media despre cum luptă Parisul cu noua amenințare globală.

În primul rând, autoritățile din sănătate au decis să nu aglomereze spitalele și medicii. Asta înseamnă că, la nivel național, serviciile de urgență și capacitatea spitalelor sunt limitate.

Cătălin Muntean are 35 de ani și lucrează în medicina de urgență, având și o supraspecializare în medicina de catastrofă! Este angajat la Spitalul „Louis Pasteur”, din Normandia. „Lumea este îngrijorată, e o situație fără precedent și, din nefericire, multe persoane încă nu înțeleg gravitatea situației. Până acum nu a făcut nimeni față unei astfel de situații și la noi toate procedurile care de fapt erau îndeplinite, se rescriu practic în fiecare zi”, zice dr. Muntean.

Franța a luat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea Covid-19. De la Paris s-a dat undă verde pentru declanșarea „Planului alb”. Iată despre ce este vorba: „Fiecare spital se adaptează la evoluția situației. Avem deja proceduri stabilite, se numește Planul alb. Aici, în Franța, sistemul e organizat în așa fel încât, în momentul în care se declanșează Planul alb pentru spitale, practic toți medicii și personalul medical avem obligația prin lege să venim la spital și să facem treaba în fiecare serviciu. Sunt proceduri stabilite pentru fiecare tip de situație. În cadrul planului alb se deprogramează toate intervențiile și procedurile care erau prevăzute, pentru a face loc, pentru a face paturi de spitalizare cât mai multe”.

Spre exemplu, la Serviciul de urgență, arată Cătălin Muntean, „ne-am reorganizat pentru a face circuite diferite pentru că pacienții continuă să vină la spital, oricare ar fi situația dată la nivel național. Tot vor face infarct, tot vor avea probleme digestive sau neurologice și atunci avem un circuit dedicat pentru pacienți cu urgențe clasice și unul pentru coronavirus”.

Cum se protejează medicii în Franța. Și aici sunt „protocoale scrise”, pe care fiecare cadrul medical le respectă.

„De la mănuși, la măști, avem protocol mai special pentru îmbrăcare și unul mult mai specific pentru a te dezbrăca, pentru că atunci este riscul destul de mare de contaminare. Dezbrăcatul din echipamentul de protecție este foarte, foarte important, pentru a nu te contamina după ce ai examinat pacientul respectiv”. Echipamentul de protecție al medicilor din Franța constă într-un fel de halat de unică folosință, cu mâneci lungi, mască, ochelari de protecție, bonetă și un șorț din material impermeabil, pentru gesturile invazive.

Referitor la subiectul testelor rapide, atât de comentat în România, medicul din Alba Iulia spune că la spitalul unde lucrează el „nu avem așa ceva. Laboratoarele merg 24 de ore pe zi, dar pentru că avem un număr foarte mare de pacienți pe care trebuie să îi diagnosticăm, de fapt diagnosticarea se face doar pentru pacienții pe care îi considerăm la risc și pe care trebuie să îi spitalizăm. Spre exemplu, pacienții care tolerează bine boala, care au constante bune și nu au semne de gravitate, nu au nevoie de spitalizare, se întorc acasă. Franța este închisă practic, deci toată lumea trebuie să rămână acasă, în izolare și atunci pacientul este reîndrumat spre domiciliu cu informații prin care le spunem că, dacă starea lor se degradează, vor trebui să sune la 112”.

Are Franța un tratament pe care îl folosește împotriva noului coronavirus? Nu, spune românul Cătălin Muntean: „Nu avem tratament. Experiența pe care o are la ora actuală Franța, cu peste 900 de pacienți în reanimare, din informațiile pe care le avem, majoritatea pacienților sunt de peste 60, 65 de ani, dar avem pacienți din ce în ce mai mulți, și mai tineri, fără antecedente și fără comorbidități, care sunt în reanimare.  Nu există tratament propriu-zis, când avem un pacient diagnosticat cu Covid sau cu suspiciune ridicată intră în categoria celor care necesită tratament ventilator. Nu există tratament. Practic este un tratament simptomatic. Suportul ventilator sau aportul de oxigen, dar nu avem un tratament special pe care să îl putem administra, în care să spunem că virusul ar fi distrus și pacienții se pot vindeca”.

Franța a înregistrat luni 418 morți din cauza noului coronavirus, cel mai mare număr de la începutul pandemiei de Covid-19. În total, au murit 3024 de persoane. În spitale sunt internate peste 21.000 de pacienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor