Cum luptă Franța cu pandemia de Covid-19. Ce presupune „Planul alb” declanșat de autorități

Cum luptă Franța cu pandemia de Covid-19. Ce presupune „Planul alb” declanșat de autorități
Publicat: 31/03/2020, 11:15
Actualizat: 31/03/2020, 11:51

Un medic român stabilit de ani de zile în Franța a vorbit pentru G4Media despre cum luptă Parisul cu noua amenințare globală.

În primul rând, autoritățile din sănătate au decis să nu aglomereze spitalele și medicii. Asta înseamnă că, la nivel național, serviciile de urgență și capacitatea spitalelor sunt limitate.

Cătălin Muntean are 35 de ani și lucrează în medicina de urgență, având și o supraspecializare în medicina de catastrofă! Este angajat la Spitalul „Louis Pasteur”, din Normandia. „Lumea este îngrijorată, e o situație fără precedent și, din nefericire, multe persoane încă nu înțeleg gravitatea situației. Până acum nu a făcut nimeni față unei astfel de situații și la noi toate procedurile care de fapt erau îndeplinite, se rescriu practic în fiecare zi”, zice dr. Muntean.

Franța a luat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea Covid-19. De la Paris s-a dat undă verde pentru declanșarea „Planului alb”. Iată despre ce este vorba: „Fiecare spital se adaptează la evoluția situației. Avem deja proceduri stabilite, se numește Planul alb. Aici, în Franța, sistemul e organizat în așa fel încât, în momentul în care se declanșează Planul alb pentru spitale, practic toți medicii și personalul medical avem obligația prin lege să venim la spital și să facem treaba în fiecare serviciu. Sunt proceduri stabilite pentru fiecare tip de situație. În cadrul planului alb se deprogramează toate intervențiile și procedurile care erau prevăzute, pentru a face loc, pentru a face paturi de spitalizare cât mai multe”.

Spre exemplu, la Serviciul de urgență, arată Cătălin Muntean, „ne-am reorganizat pentru a face circuite diferite pentru că pacienții continuă să vină la spital, oricare ar fi situația dată la nivel național. Tot vor face infarct, tot vor avea probleme digestive sau neurologice și atunci avem un circuit dedicat pentru pacienți cu urgențe clasice și unul pentru coronavirus”.

Cum se protejează medicii în Franța. Și aici sunt „protocoale scrise”, pe care fiecare cadrul medical le respectă.

„De la mănuși, la măști, avem protocol mai special pentru îmbrăcare și unul mult mai specific pentru a te dezbrăca, pentru că atunci este riscul destul de mare de contaminare. Dezbrăcatul din echipamentul de protecție este foarte, foarte important, pentru a nu te contamina după ce ai examinat pacientul respectiv”. Echipamentul de protecție al medicilor din Franța constă într-un fel de halat de unică folosință, cu mâneci lungi, mască, ochelari de protecție, bonetă și un șorț din material impermeabil, pentru gesturile invazive.

Referitor la subiectul testelor rapide, atât de comentat în România, medicul din Alba Iulia spune că la spitalul unde lucrează el „nu avem așa ceva. Laboratoarele merg 24 de ore pe zi, dar pentru că avem un număr foarte mare de pacienți pe care trebuie să îi diagnosticăm, de fapt diagnosticarea se face doar pentru pacienții pe care îi considerăm la risc și pe care trebuie să îi spitalizăm. Spre exemplu, pacienții care tolerează bine boala, care au constante bune și nu au semne de gravitate, nu au nevoie de spitalizare, se întorc acasă. Franța este închisă practic, deci toată lumea trebuie să rămână acasă, în izolare și atunci pacientul este reîndrumat spre domiciliu cu informații prin care le spunem că, dacă starea lor se degradează, vor trebui să sune la 112”.

Are Franța un tratament pe care îl folosește împotriva noului coronavirus? Nu, spune românul Cătălin Muntean: „Nu avem tratament. Experiența pe care o are la ora actuală Franța, cu peste 900 de pacienți în reanimare, din informațiile pe care le avem, majoritatea pacienților sunt de peste 60, 65 de ani, dar avem pacienți din ce în ce mai mulți, și mai tineri, fără antecedente și fără comorbidități, care sunt în reanimare.  Nu există tratament propriu-zis, când avem un pacient diagnosticat cu Covid sau cu suspiciune ridicată intră în categoria celor care necesită tratament ventilator. Nu există tratament. Practic este un tratament simptomatic. Suportul ventilator sau aportul de oxigen, dar nu avem un tratament special pe care să îl putem administra, în care să spunem că virusul ar fi distrus și pacienții se pot vindeca”.

Franța a înregistrat luni 418 morți din cauza noului coronavirus, cel mai mare număr de la începutul pandemiei de Covid-19. În total, au murit 3024 de persoane. În spitale sunt internate peste 21.000 de pacienți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar