Institutul Național de Sănătate Publică a publicat luni raportul săptămânal de supraveghere, cu date raportate până 11 octombrie 2020. Pe documentul INSP, incidența cumulativă, pentru ultimele 14 zile, este de 3.11.
În schimb, raportul Grupului de Comunicare Strategică, de pe data de 11 octombrie, arată pentru București o incidență cumulativă, pentru ultimele 14 zile, de 2,52.
Diferența dintre datele furnizate de cele două instituții nu e mare: numai câteva zecimale. Totuși, aceste zecimale pot hotărî asupra unor lucruri foarte importante referitoare la viața bucureștenilor. Dacă rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, Bucureștiul ar putea intra în carantină, iar școlile ar putea adopta scenariul roșu.
Inițial, INSP(Institutul de Sănătate Publică) a publicat o singură rată a incidenței, cea de 3,11 la mie. Ulterior, aceștia au modificat raportul publicat și au mai adăugat încă o coloană – rata incidenței raportată la populația cu domiciliul în București. Această rată a fost de 2,65 la mie.
Contactați de GÂNDUL.RO, reprezentanții INSP au explicat că rata de 3,11 este valabilă pentru populația rezidentă în București.
În data de 11 octombrie 2020 Grupul de Comunicare Strategica a comunicat incidența pentru perioada 27 septembrie – 10 octombrie, pentru Bucuresti aceasta fiind de 2.5.Raportul de supraveghere al INSP este pentru perioada 28 septembrie – 11 octombrie, incidenta pentru Bucuresti fiind de 2.6 , valoare comunicata de catre Grupul de Comunicare Strategica în data de 12 octombrie 2020 (pentru perioada 28 septembrie – 11 octombrie)”, au declarat reprezentanți ai INSP pentru GÂNDUL.RO.
În continuare, INSP a mai precizat că „3.1 reprezinta rata de incidență raportată la populatia rezidentă”, în timp ce „2.6 reprezintă rata de incideță raportată la populația cu domiciliu”.
Premierul Orban a precizat că incidența COVID-19 în localități se calculează în funcție de datele de la Evidența Populației și a atras atenția miniștrilor de resort să nu tolereze ca INSP să dea informații care nu respectă deciziile. Ieri, INSP a anunțat un indice, în Capitală, de 3,11/1.000, iar GCS, de 2,69/1.000, în ultimele 14 zile.
Aici, domnule ministru al Sănătății, și dumneavoastră, și domnul ministru Vela, și domnul Tătaru, și eu am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate în baza căruia se decide indicele este cel care există la Evidența Populației. Se știe că săptămânal, în ziua de luni, se actualizează, pe baza datelor de la Evidența Populației, numărul de cetățeni dintr-o localitate. De ce trebuie ținut cont de acest indice? Pentru că acesta este cel mai aproape de realitate, pentru că Evidența Populației știe foarte clar cine are buletin și cine are rezidență în localitatea respectivă”, a spus premierul.
„Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. Tocmai din acest motiv am decis împreună cu Ministerul de Interne să înscriem foarte clar acest lucru în anexa hotărârii de guvern, să se știe limpede că indicele se calculează raportat la populația care este actualizată săptămânal de către evidența populației”, a spus Orban.