Cum se va face testarea COVID-19 în şcoli și cine va fi testat. Explicațiile secretarului de stat Andreea Moldovan
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat cum se va face testarea COVID-19 în școli, din moment ce autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor pe 8 februarie
Cine va fi testat în şcoli
“Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult.Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, a declarat Andreea Moldovan la Știrile PRO TV.
Unde şi de către cine se va face testarea în şcoli
Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia.. O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare.Testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al şcolilor. Începând de săptămîna viitoare vom organiza comunicări online cu cadrele didactice, ca să le aducem informaţiile medicale corecte, a precizat secretarul de stat Andreea Moldovan.
Pentru următoarele 20 de zile de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cea de-a doua etapă a campaniei, s-au făcut 305.562 programări din cele 364.800 sloturi disponibile. În Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, iar autoritățile transmit că pot fi făcute programări pentru imunizare și în Ilfov.
Cum se realizează programarea?
Adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice pot opta pentru una dintre modalităţile de înscriere pentru vaccinare:
- Electronic, direct în platforma naţională programare.vaccinare-covid.gov.ro .
- Aplicaţia permite ca programarea să fie realizată şi de un membru din familie sau de un apropiat de încredere care are acces la datele de identitate.
- Prin intermediul medicului de familie
- Prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor.
- Telefonic prin apelarea numărului unic de Caal Center: 021.414.44.25
- Astfel, primul pas pentru programarea informatică în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro prevede exclusiv crearea unui cont pe această platformă.