De ce este prematură deschiderea școlilor? Avertismentul epidemiologului care a făcut predicții despre evoluția pandemiei (EXCLUSIV)

De ce este prematură deschiderea școlilor? Avertismentul epidemiologului care a făcut predicții despre evoluția pandemiei (EXCLUSIV)
MeDe ce este prematură deschiderea școlilor? Avertismentul epidemiologului care a făcut predicții despre evoluția pandemiei
Publicat: 22/01/2021, 21:30

Numărul mic de teste COVID și modalitatea de raportare creează aberații statistice, astfel, avem o imagine falsă a epidemiei în România, avertizează epidemiologul Octavian Jurma. Totodată, cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei spune că școlile ar trebui deschise progresiv, deoarece în prezent nu avem o imagine clară asupra epidemiei.

”Deschiderea școlilor trebuie făcută progresiv”

„Școlile s-au deschis cu tam-tam în octombrie și s-au închis după două săptămâni, la fel și restaurantele. Aceste fluctuații sunt mult mai periculoase atât pentru economie cât și pentru psihicul oamenilor. În București, în mod particular, aveam această scădere dramatică a cazurilor de COVID, care este, fără îndoială, accentuată de o scădere a numărului de teste care nu se publică. Pentru perioada 22 noiembrie până în 22 decembrie, în București media era de peste 9000 de teste pe zi, în 21 decembrie coborâsem pe la 6000 de teste și fără nicio umbră de îndoială acest număr de teste a continuat să scadă. Efortul de testare a fost mai mic și asta se reflectă în scăderea națională al numărului de teste. În acest context, se poate folosi rata de incidență deoarece are o formulă simplă de calcul. Se ia numărul de cazuri din 14 zile cumultat, se împarte la populație și se înmulțește cu factorul de incidență, incidența la mie sau la suta de mii de locuitori”, explică specialistul Jurma.

Spre exemplu, luni, 18 ianuarie, la cele 1,162 de cazuri raportate oficial s-au adaugat încă 2,000 de cazuri la incidență, rezultândd 3,081 de cazuri noi. În ziua urmatoare din cele 153 de cazuri noi s-au scâzut 1,461, astfel încat numărul de cazuri noi înregistrat marți a fost de -1,308. Între cele două zile avem o variație de peste 4,000 de cazuri noi necesară pentru a reconcilia diferența dintre valorile zilnice ale incidenței la 1,000, mai subliniază Octavian Jurma.

„Sunt clase cu câte 36 de copii înghesuiți”

Totodată, Octavian Jurma atrage atenția asupra deschiderii școlilor, spunând că acestea trebuie deschide progresiv, deoarece nu avem imaginea corectă a epidemiei: „La restricții am mers sprogresiv, ar fi recomandat și la deschidere să fie așa pentru a nu intra într-o capacană”, atrage atenția epidemiologul Jurma.
Atitudinea autorităților este disproporționată față de pericolul enorm pe care îl are această boală. Încep să vină rapoarte dinspre Brazilia care arată că tulpina de COVID-19 este una mult mai agravată. Inclusiv OMS, guvernele din Occident sunt extrem de prudente, iar noi nu am stat în carantină ca ei. Situația în România a fost relaxată comparativ cu alte țări. Dincolo de faptul că se deschid restaurante, cinematografe, care sunt opționale pentru poulație, deschidem școli. Sunt profesori care nu au apucat să se vaccineze în timp util. De altfel, avem clase cu câte 36 de copii înghesuiți”, spune acesta.
Cât privește situația la nivelul unităților medicale, specialistul atrage atenția că este în continuare una gravă: „Secțiile de ATI sunt arhipline. Majoritatea pacienților sunt pe oxigen. Situația este foarte  gravă, faptul că noi o ignorăm nu înseamnă că nu este gravă. Am avut o creștere a cazurilor de două ori foarte rapidă, de la 1200 la 10.000 și riscăm o situație similară pentru care nu suntem pregătiți”, mai spune epidemiologul Jurma.

Ce se întâmplă în București? Luni, 18 ianuarie 2021, cele 1,162 de cazuri noi raportate în București au reprezentat 77%…

Publicată de Octavian P Jurma pe Marţi, 19 ianuarie 2021

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...