Pe grupurile de pacienți care au avut COVID de pe rețelele de socializare sunt zeci de postări, încă de la începutul pandemiei, în care oamenii descriu faptul că ei au fost confirmați cu COVID-19, însă partenerul lor de viață sau alte persoane cu care locuiau în aceeași gospodărie au avut test negativ.
Literatura de specialitate și medicii consultați de GÂNDUL arată faptul că există mai multe explicații. Niciuna dintre acestea nu are vreo legătură cu teoriile conspiraționiste care circulă deja de aproape doi ani, care spun că unele teste vin „deja pozitive” sau că testele PCR amplifică urmele de la alte infecții în organism și dau rezultate pozitive.
De cele mai multe ori, explică medicii, problema nu ar trebui să fie cea legată de rezultatul testului, ci de simptome. În România, pentru o perioadă, persoanele care erau contact direct cu cineva infectat erau testate pentru depistarea infecției. Însă în foarte multe astfel de cazuri, dacă virusul la contacții direcți era în perioada de incubație și nu era răspândit în organism, testul putea să fie negativ.
De aceea, în aceeași casă se întâmplă de multe ori ca o persoană cu test pozitiv să stea alături de o persoană care are test negativ. Dacă persoana cu test negativ nu are simptome, nu înseamnă că nu este la rândul ei infectată, iar de aici confuzia că virusul l-a luat o singură persoană din casă.
„Virusul este foarte contagios și vreau să vă spun că până la urmă se va pozitiva, dacă se testează după o perioadă de timp, și cealaltă persoană din casă. Doar să nu fie vorba de o eroare de evaluare. Dar virusul este cu pătrundere pe cale respiratorie și Omicron trece de mecanismele de apărare de la «poarta de intrare». Un individ vaccinat se poate infecta pentru că în cazul Omicron vaccinul nu dă protecție la poarta de intrare, dar nu face forme sistemice”, a explicat pentru Gândul prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.
După apariția vaccinurilor și a tulpinilor Delta și Omicron, lucrurile s-au complicat și mai mult. Varianta Delta a COVID-19 s-a dovedit capabilă, în unele cazuri, să ocolească protecția imună a persoanelor vaccinate cu două doze, cel de-al treilea vaccin scăzând puternic această șansă. În cazul Omicron, chiar și persoanele vaccinate cu trei doze au făcut forme ușoare ale bolii. A rămas o protecție importantă însă împotriva formelor moderate spre severe și a spitalizărilor.
În acest caz, în aceeași casă a fost posibil ca persoanele care aveau o imunitate mai scăzută dată de vaccin să facă o formă ușoară, în timp ce restul, care au stat în izolare în aceleași condiții, dar cu o imunitate mai puternică, să nu se infecteze în primă fază. Dar prof. dr. Doina Azoicăi spune că ar fi o minune ca două persoane care stau în aceeași casă în izolare, una confirmată și una nu, să nu treacă ambele prin infecție, chiar dacă e vorba de persoane vaccinate care fac doar de forme ușoare.
„Plauzibilitatea că unul face și altul nu face este foarte, foarte mică. Fie nu se testează după perioada de incubație, fie face o formă asimptomatică. Dar să știți că simptome există în foarte multe cazuri, puține sunt cele complet asimptomatice. Cine spune că a trecut prin boală, dar nu a simțit, poate a avut niște dureri musculare, o stare de oboseală, de astenie, pe care le-a pus pe seama altor chestiuni, dar care au fost cauzate de infecție”, a completat prof. dr. Doina Azoicăi.