De ce nu plătesc despăgubiri asiguratorii în cazul deceselor COVID-19. Avocat: Ce răspuns i-a dat o companie unei văduve
Urmașii unui titular al unei polițe facultative de asigurare de viață nu vor fi despăgubuți de firmele de asigurări în cazul în care cauza morții este infecția cu virusul SARS-CoV-2, atenționează avocatul Adrian Cuculis.
Polițele de asigurare de viață pot fi încheiate la mai multe firme de asigurări, iar cotizația pe lună diferă, în funcție de pachetul ales. Totuși, este vorba despre o sumă pe care persoanele fizice trebuie să o plătească lunar, în ideea de a avea bani în cazul unor evenimente tragice. Chiar și așa, cei care doresc să încheie o astfel de poliță trebuie să fie atenți la clauze, deoarece nu toate evenimentele nefericite sunt despăgubite.
De exemplu, pe vreme de pandemie, decesul celui asigurat nu este despăgubit.
Câți români au murit de COVID-19 de la începutul pandemiei
De la începutul pandemiei și până acum, 1.152.052 au fost infectați cu SARS-COV-2, iar 35.592 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat, arată datele oficiale.
Firmele de asigurări nu îi despăgubesc, însă, pe urmașii celor decedați în urma infecției cu SARS-CoV-2, arată avocatul Adrian Cuculis
„Familiile celor morti de COVID-19 nu sunt despagubite de către firmele de asigurări. Clauze de excludere pentru pandemiile decretate. Astfel, familiile celor ce au murit de COVID-19, cu credite la bănci, nu mai sunt despăgubite de către asiguratori în urma morții debitorilor, dacă pe certificatele constatatoare de deces apare COVID-19 (…)”, arată avocatul Adrian Cuculis.
Drept exemplu, avocatul a trimis GÂNDUL o copie a unui răspuns dat de o companie de asigurări văduvei unui pacient COVID-19 care a decedat la începutul acestui an.
De ce nu plătesc despăgubiri asiguratorii în caz de deces COVID-19
„Conform certificatului constatator al decesului depus la dosar, reiese că numitul (…) a decedat la data de 23.01.2021, iar boala sau afecțiunea care a provocat direct decesul este «Pneumonia virală post infecție SARS-CoV-2. Insuficiență respiratorie severă». (…) decesul pacientului fiind determinat de infecția cu virusul SARS-CoV-2, forma critică cu pneomonie virală și insuficiență respiratorie severă, ce a necesitat ventilație mecanică, pe fondul unor comorbidități asociate (obezitate, HTA, dislipidemie). Prin urmare, din aspectele de mai sus rezultă că decesului numitului (…) este urmarea infecției cu virus SARS-CoV-2”, constată asiguratorul în răspunsul dat văduvei.
Firma de asigurare a anunțat-o pe femeie că nu o va despăgubi pentru decesul soțului ei.
„Conform condițiilor de asigurare în baza cărora a fost emisă polița (…) punctul 41 lit. s) din asigurare nu se despăgubește. « ASIROM nu plătește suma asiguratî dacă evenimentul asigurat a fost prilejuit de boli declarate oficial de organele competente ca epidemii sau pandemii ori boli infecțioase». Având în vedere cele de mai sus, cu regret vă comunicăm că cererea dvs. nu se poate soluționa favorabil întrucât cauza decesului asiguratului se încadrează în excluderile contractuale, infecția cu SARS-CoV-2 fiind declarată oficial de către organele competente (Organizația Mondială a Sănătății) pandemie”, se mai arată în documentul citat.