Doar 30% dintre medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, președintele Comitetului pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
În luna februarie, potrivit unui sondaj al Patronatului Medicilor de Familie, 55% dintre medici și-au arătat intenția de a vaccina pacienții anti-COVID în cabinetele medicale de familie. GÂNDUL.RO a vorbit cu doi dintre reprezentanții medicilor de familie, după declarațiile președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță, care a spus că doar 3.028 de medici de familie au optat pentru a participa la campania de imunizate prin cabinetele proprii, ceea ce este „mai puțin decât ne așteptam”.
Medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, spune că foarte mulți dintre medicii de familie lucrează deja în centre de vaccinare, menționând că va fi imposibil ca aceștia să vaccineze și în cabinetele proprii.
În momentul în care noi avem un pacient cu o boală cronică, în mod normal îl vaccinăm când vine pacientul la cabinet, nu-l mai chemăm într-un alt program. Cea mai mare problemă pe care o avem este că majoritatea medicilor de familie din mediul urban se află în policlinici care se lucrează în tură contra tură. Este imposibil să organizăm un orar separat. Un alt aspect este că un număr însemnat dintre colegii mei lucrează deja în centrele de vaccinare. Este imposibil să lucrezi și în centrele de vaccinare, și separat la cabine, astfel încât să vaccinezi și acolo”, spune medicul Gindrovel Dumitra.
În ceea ce privește distribuția vaccinurilor în cabinetele medicale, medicul Gindrovel Dumitra spne că acestea, teoretic, vor fi aduse de către DSP-uri: „Ne îndoim de capacitatea DSP-urilor de a face acest lucru pentru că nu au făcut-o nici pentru vaccinul gripal. Nu știm de unde vor scoate resurse în acest moment care să permită distribuția vaccinurilor. Noi vom contribui în continuare la campania de vaccinare. Să nu uităm că medicii de familie asigură consilierea pro-vaccinare în cabinetelor lor pentru a crește numărul persoanelor care doresc să se vaccineze. Mulți dintre colegii mei ajută pacienții să se programeze pentru vaccinare și nu în ultimând rând, urmărirea reacțiilor adverse se face în cabinetul nostru”.
Și medicul Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, spune că nu este foarte clar cine va aduce serurile în cabinetele medicilor de familie.
În luna februarie patronatul a făcut un sondaj și la nivel de dorință, medicii au fost de acord să vaccineze în cabinetelor lor. Senzația noastră a fost că vaccinarea anti-COVID va fi la fel ca vaccinarea anti-gripală. Între timp au început să apară tot felul de instrucțiuni din partea CNCAV și a Institutului de Sănătate Publică. În plus, este neclar dacă ne vor fi aduse dozele la cabinet, dacă pentru restul vaccinurilor vom merge noi și ne luăm dozele. Nu este clar. Inițial s-a spus că ni le vor aduce DSP-urile, noi știm că DSP-urile nu au mașini, nu au capacitatea să ne distribuie vaccinurile”, spune medicul Raluca Zoițanu pentru GÂNDUL.RO.
Pentru vaccinarea gripală, în prezent, medicii de familie sunt plătiți cu 27 de lei pe administrare de vaccin, iar plata pentru vaccinul Covid-19 este undeva la 30 de lei.
„Nu este foarte clar cum va descurge această vaccinare, iar colegii nu au vrut să spună da la ceva ce nu știau dinainte. Apoi în momentul în care vom vedea cotractul și vedem că nu se respectă condițiile, sau că nu ne nemulțumește suma cu care vom fi plătiți, atunci medicii nu vor semna contractul și nu va fi nicio problemă dacă vor spune da sau nu. Însă unii colegii, fiind mai speriați de ce s-a întâmplat cu alte contracte și promisiuni în trecut au preferat să spună nu și să vadă ce se întâmplă. Realitatea o vom ști în momentul în care vom semna contractul și atunci vom vedea câți colegi se implică și câți nu”, mai spune medicul Raluca Zoițanu.
Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi ținute la frigider: AstraZeneca și Johnson&Johnson, în funcție de cantitatea pe care țara noastră ar putea să o primească în perioada următoare.