Psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat, sâmbătă, într-0 emisiune la Antena 3, de ce este necesară necropsia în cazul deceselor de COVID-19. Specialistul atrage atenția și spune că Codul de Procedură Penală din România obligă la realizarea necropsiilor.
„Articolul 185 din Codul de Procedură Penală obligă la realizarea necropsiilor, să vedem de ce a murit ăla: cu COVID sau de COVID. Pentru că dacă este de COVID este una și iau prin necropsie și demonstrez tuturor că a murit de COVID. Dar dacă ăla spune că a murit ‘cu COVID’, că avea o tumoră canceroasă în cap, avea metastaze în toată zona intestinală, atunci omul a murit cu COVID.
Sunt peste 130.000 de oameni care au avut COVID-19 și sunt sănătoși. Neavând comorbidități au terminat-o cu acest COVID și l-au alungat din structura lor morfofiziologică și funcțională cu ce se ia la orice gripă. Dacă raportăm proporțiile de 140.000 care l-au avut, l-au trăit și în 7 zile au scăpat de el cu ce se raportează cu semn de întrebare că nu se fac necropsiile, că nu știu ce a zis OMS-ul”, a explicat Tudorel Butoi la Antena 3.
În ceea ce privește lipsa necropsiilor la cazurile cu COVID-19, profesorul Vasile Astărăstoae spune nu există nicio explicație științifică și că riscul la o necropsie este mult mai mic decât activitatea cu un pacient viu.
„Necropsia este cea care poate elucida cum și ce leziuni apar. Dacă la început OMS a recomandat să nu se facă necropsii, lucrul acesta poate fi explicat prin faptul că încă nu se cunoștea calea de transmitere. Ulterior, nu există nicio explicație științifică. S-a motivat că evitarea necropsiilor este justificată de gradul de contagiozitate și pentru protecția personalului medical. Dar un cadavru nici nu tușește, nici nu strănută, nici nu scuipă pentru a transmite virusul. Riscul la o necropsie (mult mai mic decât în activitatea cu un pacient viu) este doar de transmitere prin aerosoli și aceștia pot apare doar la utilizarea unui fierăstrău electirc în deschiderea calotei craniene”, a declarat Vasile Arăstoae pentru GÂNDUL.ro.